BLAŽKOVÁ, Barbora, Lenka KOPSOVÁ-STORCHOVÁ a Tomáš ALBRECHT. Environmentální determinanty funkčních charakteristik a životních strategií pěvců Severní Ameriky. 2016. ISBN 978-80-87189-20-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Environmentální determinanty funkčních charakteristik a životních strategií pěvců Severní Ameriky
Název česky Environmentální determinanty funkčních charakteristik a životních strategií pěvců Severní Ameriky
Autoři BLAŽKOVÁ, Barbora, Lenka KOPSOVÁ-STORCHOVÁ a Tomáš ALBRECHT.
Vydání 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 10618 Ecology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW In BRYJA J., SEDLÁČEK F. & FUCHS R. (Eds.): Zoologické dny České Budějovice 2016. Sborník abstraktů z konference 11.-12. února 2016. 2016.
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87189-20-7
Klíčová slova česky Environmentální proměnné; Geografické trendy; Makroekologie; Počet snůšek za sezónu; Prostorová statistika; Ptáci USA; Velikost snůšky; Velikost těla; Velikost vejce; Životní strategie
Klíčová slova anglicky Birds of USA; Body size; Clutch size; Egg size; Environmental factors; Geographical trends; Life-history strategies; Macroecology; Number of broods per season; Spatial statistic
Změnil Změnila: Mgr. Barbora Blažková, učo 324103. Změněno: 2. 3. 2018 11:11.
Anotace
(1) Ústav botaniky a zoologie, PřF MU, Brno; (2) Katedra ekologie PřF UK, Praha; (3) Ústav biologie obratlovců AV ČR, Studenec; (4) Katedra zoologie PřF UK, Praha Předpokládá se, že vnější prostředí na zemi ovlivňuje evoluci životních strategií (life histories) organismů, tedy behaviorální, anatomické a fyziologické adaptace (life-history znaky) a zároveň s nimi související znaky morfologické. Důsledkem proměnlivosti prostředí je velká geografická variabilita v těchto znacích, například dobře známý latitudinální trend ve velikosti snůšky u ptáků nebo ve velikosti těla. Zmapování prostorové distribuce strategií pak poskytuje dobrou informaci o selekční tlacích na velkých prostorových škálách, identifikace klíčových faktorů však není triviální. Cílem je zmapování geografických trendů vybraných life-history a morfologických znaků severoamerických ptáků na vybraném území a identifikace hlavních determinant prostředí souvisejících s life-history a morfologickými znaky ptáků na území kontinentálních Spojených států amerických. Modely testující vliv environmentálních faktorů na life-history a morfologické znaky severoamerických ptáků, konkrétně pěvců, dokázaly vysvětlit poměrně velký podíl variability v datech (v rozmezí 36-86 %). Nejvýznamnějšími proměnnými prostředí, ovlivňující životní strategie severoamerických ptáků, jsou průměrná teplota, produktivita prostředí a nadmořská výška. Z prostého geografického zobrazení rozložení hodnot vybraných life-history znaků ptáků v rámci sledovaného území je zřejmé, že některé obecné trendy, jaké sledujeme v celosvětovém měřítku, lze najít i na menším území. Ačkoliv je tato práce z části o exploraci dostupných dat, shromážděné údaje a výsledky testů mohou poskytnout cenné vodítko pro další analýzy a srovnání s výsledky z jiných oblastí, například s Evropou.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:39