BRAŽINA, Radislav and Michal LIŠKA. Právo být slyšen ve správním a daňovém řízení (Right to be heard in administrative and tax proceedings). 1st ed. Brno: Masarykova univerzita. 196 pp. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, řada teoretická, Edice Scientia, sv. 606. ISBN 978-80-210-8895-5. 2017.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Právo být slyšen ve správním a daňovém řízení
Name (in English) Right to be heard in administrative and tax proceedings
Authors BRAŽINA, Radislav and Michal LIŠKA.
Edition 1. vyd. Brno, 196 pp. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, řada teoretická, Edice Scientia, sv. 606, 2017.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 50501 Law
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-8895-5
Keywords in English right to be heard; hearing principle; right to information on the initiation of proceedings; right to information on the procedures; right of access to the proceedings documents
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 19/3/2018 08:39.
Abstract
Monografie se věnuje významné oblasti procesních práv účastníků správního a daňového řízení. Právo být slyšen účastníkům garantuje, že správní (finanční) orgány budou přihlížet k jejich uplatněným námitkám, budou je dostatečně informovat o svých postupech a zejména jim umožní v dostatečné míře v řízení uplatnit své argumenty. Na toto oprávnění účastníků navazuje povinnost správních (finančních) orgánů k uplatněným argumentům přihlížet a odpovědně je vyhodnotit, a to jak ve fázi před vydáním rozhodnutí, tak i v odůvodnění rozhodnutí samého. Monografie představuje multioborové zpracování problematiky práva být slyšen, a to včetně zachycení přesahů mezi nejvýznamnějšími procesy v rámci veřejné správy - správním a daňovým řízením. Zkoumaná problematika je pojednána nejen z pohledu českého prostředí, ale rovněž na úrovni práva EU a Rady Evropy, včetně využití zahraničních zkušeností, zejména německých, rakouských a polských.
Abstract (in English)
Monograph is devoted significant procedural rights of participants to administrative bodies and tax offices. The right to be heard guarantees that administrative bodies and tax offices take into account the objections raised, that participants are sufficiently informed proceedings and enables participants to put forward their arguments. This entitlement of participants is followed by the duty of administrative bodies and tax offices to take into account the arguments raised and responsibly assess them before the decision. Monograph presents multidisciplinary treatment of the right to be heard, including the overlap between the most important processes within the public administration - administrative and tax proceedings. The main topic is written up not only from the viewpoint of the Czech environment, but also at the level of EU and Council Europe, including the use of foreign experience, mainly German, Austrian and Polish.
Links
MUNI/A/1284/2016, interní kód MUName: Právo být slyšen ve správním a daňovém řízení (Acronym: PBSVSADŘ)
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 29/3/2024 00:16