SYSLOVÁ, Zora a Libuše PARMOVÁ. Zkušenosti absolventů oboru Učitelství pro mateřské školy aneb „Na co mě vysoká škola (ne)připravila“. Magister Reflexe primárního a preprimárního vzdělávání ve výzkumu. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2017, roč. 2017, č. 1, s. 7-28. ISSN 1805-7152.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zkušenosti absolventů oboru Učitelství pro mateřské školy aneb „Na co mě vysoká škola (ne)připravila“
Název anglicky Experience of graduates in the field of Teaching for kindergartens or "What did my college (not) have prepared for me"
Autoři SYSLOVÁ, Zora (203 Česká republika, garant, domácí) a Libuše PARMOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Magister Reflexe primárního a preprimárního vzdělávání ve výzkumu, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, 2017, 1805-7152.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/17:00102813
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky absolvent; adaptační období; ohnisková skupina; předškolní vzdělávání; začínající učitel.
Klíčová slova anglicky graduate; adaptation period; focal group; preschool education; novic.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 18. 3. 2019 15:58.
Anotace
Předložená studie přináší do odborného diskurzu téma přípravného vzdělávání učitelek mateřských škol v terciární úrovni pohledem absolventek tohoto studia po roce v praxi. Cílem studie je zjistit, jak jsou absolventky Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity (ne)připravené na praxi učitele v mateřské škole, ale současně také, jak jsou mateřské školy připraveny na začínající učitele a jakou podporu jim poskytují. Prostřednictvím audio nahrávek tří ohniskových skupin byla získána data, která byla dále kvalitativně analyzována v programu Atlas.ti. Výsledky naznačují, že absolventky jsou dobře připravované na individualizované diferencované vzdělávání, na druhé straně pociťují nedostatky v komunikačních a administrativních dovednostech. Tyto obtíže při nástupu do zaměstnání potvrzují u absolventů vyšších úrovní vzdělávání také další výzkumná zjištění. Stejně tak je tomu i v nedostatečné podpoře noviců ze strany mateřských škol.
Anotace anglicky
The presented study brings into the professional discourse the theme of the initial education of pre-school teachers at the tertiary level by the graduates of this study after a year in practice. The aim of the study is to find out how graduates of the Faculty of education of Masaryk University are (not) prepared for the practice of a pre-school teacher, but also how kindergaten are ready for starting teachers and what support they provide. Through the audio recordings of the three focal groups, data was obtained which was further qualitatively analyzed in Atlas.ti. The results suggest that graduates are well prepared for individualized differentiated teaching, on the other hand, they experience weaknesses in communication and administrative skills. These on-the-job difficulties confirm further research findings among graduates at higher levels of education. The same is true of the lack of support for novices by kindergartens.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 17:46