HORÁK, Ondřej. Dětská epileptochirurgie – specifika a současné trendy. Neurologie pro praxi. Olomouc: Solen, roč. 19, č. 1, s. 11-15. ISSN 1213-1814. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dětská epileptochirurgie – specifika a současné trendy
Název anglicky Pediatric epileptosurgery – special considerations and current trends
Autoři HORÁK, Ondřej (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Neurologie pro praxi, Olomouc, Solen, 2018, 1213-1814.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30210 Clinical neurology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00102835
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky epilepsie; epileptochirurgie; farmakorezistence; neuroplasticita
Klíčová slova anglicky epilepsy; epilepsy surgery; drug-resistance; neuroplasticity
Štítky EL OK, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 28. 5. 2018 17:35.
Anotace
Možnosti moderní epileptochirurgie představují pomoc pro většinu pacientů s farmakorezistentní epilepsií. Nové operační techniky, rozšiřující se arsenál epileptochirurgických výkonů a stále kvalitnější předoperační diagnostika umožňují úspěšně chirurgicky řešit i složitější pacienty, a to nejen v dospělém věku, ale i v dětství. Celosvětovým trendem je tak nejen nárůst resekčních výkonů u MR-nelezionálních a extratemporálních pacientů, ale i proporcionální nárůst výkonů v dětském věku, včetně těch nejnižších věkových kategorií. Cílem operativy u dětí není jen maximální redukce záchvatů, ale také zajištění co možná nejpříznivějšího psychomotorického vývoje. Klíčem k takovému úspěchu je v první řadě správná a včasná selekce pacientů, přičemž právě načasování hraje zásadní roli. Následující text poukazuje na specifika dětské epileptologie, ovlivňující plánování, management a v konečném důsledku i výsledky dětské epileptochirurgie.
Anotace anglicky
Possibilities of modern epilepsy surgery offer help to most patients with drug-resistant epilepsy. The new surgical techniques,extending arsenal of epilepsy surgery procedures and still increasing quality of presurgical evaluation enable successful surgicalsolution of more complicated patients, not only in adulthood, but also in childhood. There is a clear worldwide trend, not onlyin increase of resections in MRI-nonlesional and extratemporal patients, but also in proportional growth of epilepsy surgery approachesin childhood, including the youngest age bracket. The aim of epilepsy surgery in children is not merely seizure reduction,but also arrangement as most favourable psycho-motor development as possible. The key for this achievement is chiefly the rightand well-timed selection of eligible candidates, where the timing is just crucial. The following text refers to specifics of pediatricepileptology, affecting the planning, management and ultimately outcome of pediatric epilepsy surgery.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 23:15