PRUDIUS, Dana, Hana MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ a Pavel WEBER. Přínosy a rizika profylaxe tromboembolické nemoci u geriatrického pa­cienta. Kardiologická revue - Interní medicína. Praha: Ambit Media, a.s., roč. 20, č. 1, s. 36-40. ISSN 1212-4540. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Přínosy a rizika profylaxe tromboembolické nemoci u geriatrického pa­cienta
Název anglicky Benefits and risks of primary prevention of venous thromboembolism in the elderly
Autoři PRUDIUS, Dana (203 Česká republika, garant, domácí), Hana MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Pavel WEBER (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue - Interní medicína, Praha, Ambit Media, a.s. 2018, 1212-4540.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30227 Geriatrics and gerontology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00102863
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Deep venous thrombosis; Elderly patients; Noac; Polymorbidity; Polypharmacotherapy; Prophylaxis; Pulmonary embolism; Venous thromboembolism
Štítky EL OK, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 14. 2. 2019 16:24.
Anotace
Tromboembolická nemoc je poměrně často se vyskytující kardiovaskulární onemocnění s relativně vysokou morbiditou a mortalitou. Zahrnuje dvě jednotky - hlubokou žilní trombózu a plicní embolii. Incidence a prevalence tromboembolické nemoci roste exponenciálně s věkem a není pochyb o tom, že věk je jedním ze zásadních rizikových faktorů pro vývoj tohoto onemocnění. S prodlužující se střední délkou života přibývá tedy absolutního i relativního počtu nemocných vyššího věku, u kterých se setkáváme a budeme setkávat s touto diagnózou. Vzhledem k tomu, že geriatričtí pacienti mají odlišné klinické projevy nemocí, nezřídka jsou polymorbidní a užívají více farmak současně, jsou tito více ohroženou skupinou nemocných pro vznik tromboembolie s výrazně těžšími důsledky ve srovnání s mladšími jedinci. Z těchto důvodů je nutné v primární prevenci tromboembolie brát v potaz tuto zvlášť vulnerabilní skupinu nemocných jak směrem ke srážlivosti, tak i proti ní - ke krvácení.
Anotace anglicky
Venous thromboembolism is a relatively common cardiovascular disease with a comparatively high morbidity and mortality. It includes two principal units - deep venous thrombosis and pulmonary embolism. The incidence and prevalence of venous thromboembolism increase exponentially with age. Therefore, there is no doubt about the importance of age as one of the principal risk factors causing this disorder. With increasing life expectancy, the relative and absolute numbers of patients suffering from this illness increases and will increase. Furthermore, geriatric patients show specific clinical signs, frequently suffer from polymorbidity and use polypharmacy. Therefore, they present a vulnerable group tending to develop venous thromboembolism with a higher risk of severe consequences as compared to younger adults. Accordingly, it is of high importance to primarily prevent venous thromboembolism in older patients considering their vulnerability to coagulability as well as to bleeding.
Návaznosti
MUNI/A/1012/2017, interní kód MUNázev: Bezpečnost terapie multimorbidních seniorů II (Akronym: BETEMUS II)
Investor: Masarykova univerzita, Bezpečnost terapie multimorbidních seniorů II, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:16