GALČANOVÁ, Lucie. Stárnutí ve městě : rizika a potenciál městského prostředí pro starší obyvatele. In STÁŘÍ SPOJUJE 2018. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stárnutí ve městě : rizika a potenciál městského prostředí pro starší obyvatele
Název anglicky Ageing in the city : risks and potentials of urban environments
Autoři GALČANOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání STÁŘÍ SPOJUJE 2018, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/18:00100984
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky stárnutí; město; environmentální gerontologie; design
Klíčová slova anglicky ageing; city; environmental gerontology; design
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 12. 3. 2019 12:59.
Anotace
V roce 2007 vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) studii, jejíž český překlad z roku 2009 Globální města přátelská seniorům: Průvodce se stal inspirací mnoha obcím také v ČR – odkazuje na něj jak WHO zastřešená podpůrná Síť zdravých měst, tak řada dílčích strategických dokumentů jednotlivých obcí. V příspěvku představím hlavní výsledky šetření residenční spokojenosti Stáří ve městě, které probíhalo v letech 2010-2013, a v mnoha svých výzkumných otázkách navazovalo právě na doporučení WHO – zjišťovali jsme prostřednictvím dotazníkového šetření v krajských městech a kvalitativními rozhovory v Praze, Brně a Ostravě, jak současní starší obyvatelé hodnotí své bydlení, kvalitu veřejného prostoru, možnosti participace, ale třeba také sousedské vztahy nebo kvalitu dopravy. V příspěvku se zaměřím jak na obecné závěry a doporučení, která z šetření vyplývají, tak na konkrétní životní epizody, které ilustrují specifika i obecnou povahu rizik a potenciálu městského prostředí pro stárnoucí obyvatele.
Anotace anglicky
The presentation is based on survey and qualitative interviews (2010-2013) and presents how the older inhabitants of bigger Czech cities perceive and evaluate their housing, changing neighborhoods, quality of urban public spaces and possibilities of social participation in their communities. The presentation concludes with particular as well as more general recommendations for policies, planning and urban design.
Návaznosti
GAP404/10/1555, projekt VaVNázev: Stáří v prostoru: regenerace, gentrifikace a sociální exkluze jako nové problémy environmentální gerontologie
Investor: Grantová agentura ČR, Stáří v prostoru: regenerace, gentrifikace a sociální exkluze jako nové problémy environmentální gerontologie
GA16-20873S, projekt VaVNázev: Stárnutí na venkově: nezodpovězené otázky environmentální gerontologie (Akronym: RA)
Investor: Grantová agentura ČR, Stárnutí na venkově: nezodpovězené otázky environmentální gerontologie
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:23