VÍTOVEC, Jiří, Lenka ŠPINAROVÁ a Jindřich ŠPINAR. Chronické srdeční selhání a paliativní péče. Kardiologická revue - Interní medicína. Praha: Ambit Media, roč. 20, č. 1, s. 29-32. ISSN 1212-4540. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chronické srdeční selhání a paliativní péče
Název anglicky Chronic heart failure and palliative care
Autoři VÍTOVEC, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Lenka ŠPINAROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jindřich ŠPINAR (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue - Interní medicína, Praha, Ambit Media, 2018, 1212-4540.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00103221
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Heart failure; Non-pharmacological treatment; Palliative care
Štítky EL OK, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 9. 7. 2018 17:04.
Anotace
Srdeční selhání je stále rozšířenější klinický syndrom v kardiologii, který omezuje délku života a má závažný dopad na jeho kvalitu. Protože léčba srdečního selhání zlepšuje dobu přežití, zvyšuje se počet nemocných, kteří dospějí k terminálnímu stavu s touto diagnózou. Významné symptomy a psychosociální obtíže se začínají objevovat v průběhu léčby, která má za úkol prodloužit život nebo léčit dané život omezující onemocnění. Paliativní péče zahrnuje více oborů, aby bylo možné řešit obtíže způsobené symptomy onemocnění a s tím spojené další aspekty týkající se pacienta i rodiny, kteří jsou chápáni jako jeden celek, protože pocit pohody jednoho má dopad i na ostatní.
Anotace anglicky
Heart failure is an increasingly widespread clinical syndrome in cardiology, which limits life expectancy and has a serious impact on its quality. Since HF treatment improves survival time, the number of patients who develop to the terminal status with this diagnosis increases. Significant symptoms and psychosocial difficulties begin to appear during treatment, which has the task of prolonging life or treating a life-limiting illness. Palliative care involves multiple disciplines to address the difficulties caused by the symptoms of the illness, and related aspects of the patient and family that are perceived as one, because one’s sense of well-being affects others. © 2018, Ambit Media a.s. All rights reserved.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 05:52