BURSOVÁ, Š., L. NECIDOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ a L. VORLOVÁ. Sledování dynamiky růstu Yersinia enterocolitíca v mletém vepřovém mase. Maso International. Brno: University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, 2018, roč. 2018, č. 4, s. 38-42. ISSN 1805-5281. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1429121, author = {Bursová, Š. and Necidová, L. and Haruštiaková, Danka and Vorlová, L.}, article_location = {Brno}, article_number = {4}, language = {cze}, issn = {1805-5281}, journal = {Maso International}, title = {Sledování dynamiky růstu Yersinia enterocolitíca v mletém vepřovém mase}, volume = {2018}, year = {2018} }
TY - JOUR ID - 1429121 AU - Bursová, Š. - Necidová, L. - Haruštiaková, Danka - Vorlová, L. PY - 2018 TI - Sledování dynamiky růstu Yersinia enterocolitíca v mletém vepřovém mase JF - Maso International VL - 2018 IS - 4 SP - 38-42 EP - 38-42 PB - University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno SN - 18055281 N2 - Prezentovaná studie hodnotí růstový potenciál Yersinia enterocolitíca v mletém vepřovém mase bez přídavku a s přídavkem přibližně 1 % NaCl za různých skladovacích teplot (2, 4 a 8 °C). Hodnocení dynamiky růstu Y. enterocolitíca bylo provedeno za využití Baranyi-Robertsova růstového modelu. U vepřového masa bez přídavku NaCl byly při všech teplotách skladování vytvořené růstové modely kompletní, přičemž teplota skladování ovlivnila délku trvání lag fáze růstu i maximální počet Y. enterocolitica po 14 dnech skladování. Oproti tomu v případě mletého masa obohaceného přídavkem NaCl došlo k vytvoření kompletní růstové křivky pouze při teplotě 8 °C. Výsledky studie ukazují, že mleté vepřové maso je vhodným prostředím pro růst V. enterocolitica, a to i při nízkých teplotách. Přídavek NaCl v množství do 1 % je schopen omezit, nikoli však zcela zastavit růst V. enterocolitica. ER -
BURSOVÁ, Š., L. NECIDOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ a L. VORLOVÁ. Sledování dynamiky růstu Yersinia enterocolitíca v mletém vepřovém mase. \textit{Maso International}. Brno: University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, 2018, roč.~2018, č.~4, s.~38-42. ISSN~1805-5281.
|