ŠPINAR, Jindřich, Lenka ŠPINAROVÁ a Jiří VÍTOVEC. Nahradí ARNI inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu? Remedia. Praha: Medical Tribune, roč. 28, č. 2, s. 144-148. ISSN 0862-8947. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nahradí ARNI inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu?
Název anglicky Will ARNI replace ACE inhibitors?
Autoři ŠPINAR, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí), Lenka ŠPINAROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jiří VÍTOVEC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Remedia, Praha, Medical Tribune, 2018, 0862-8947.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00103489
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky inhibitory ACE; sakubitril-valsartan; PARADIGM-HF; srdeční selhání
Klíčová slova anglicky ACE inhibitors; sacubitril valsartan; PARADIGM-HF; heart Failure
Štítky EL OK, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 24. 8. 2018 15:07.
Anotace
Pro léčbu srdečního selhání se sníženou ejekční frakcí levé komory byly od roku 1987 základ ním kamenem inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu (ACE). V dlouhodobém sledování ve studii SOLVD prokázal enalapril snížení rizika úmrtí o 16 %. Novým lékem, který byl podáván pacientům se srdečním selháním a ukázal pozitivní výsledky v ovlivnění mortality, je LCZ696. jedná se o látku, která se skládá ze sakubitrilu (AHU377), což je inhibitor neprilysinu, a z blokátoru receptoru AT, pro angiotenzin II (ARB) valsartanu. Mechanismus účinku spočívá v blokádě receptoru AT, valsartanem v kombinaci s účinky inhibice rozpadu vazo-dilatačních natriuretických peptidů, a tím v posílení přímé vazodilatace. Nová třída duálních inhibitorů je označována termínem ARNI (Angiotensin Receptor-Neprilysin Inhibitor). Klinická studie PARADIGM-HF u nemocných se sníženou ejekční frakcí levé komory a s vysokými hodnotami natriuretických peptidů byla předčasně ukončena pro příznivý vliv sakubitril-vatsartanu ve srovnánťs enalaprilem. Kardiovaskulární mortalita byla snížena o 20 %, výskyt první hospitalizace pro srdeční selhání o 21 %. V současnosti probíhá studie PARAGON-HF u srdečního selhání se zachovanou ejekční frakcí levé komory. Výsledky studie PARADIGM-HF naznačují, že sakubitrit-valsartan by mohl v léčbě srdečního selhání se sníženou ejekční frakcí levé komory nahradit inhibitory ACE.
Anotace anglicky
ACE inhibitors are the cornerstone for the treatment of heart Failure with decreased ejection fraction since the year 1987. Mortality was decreased by 16% in the first long-term Follow-up, known as the SOLVD study. A new drug, which has shown positive results (decrease of mortality) in patients with heart Failure is sacubitril valsartan (LCZ696) which is neprilysin inhibitor (sacubitril, AHU377) and angiotensin II receptor 1 blocker (valsartan). The mechanism of action is ATI receptor blockade in combination with the inhibition oFnatriuretic peptide degradation which leads to direct vasodilatation. The new class oFdual inhibitor is called ARNI (Angiotensin Receptor - Neprilysin Inhibitor). PARADIGM-HF clinical study in patients with decreased ejection fraction and high levels oF natriuretic peptides was prematurely terminated for a positive effect oFsacubitril valsartan when compared with enalapril. Cardiovascular mortality was decreased by 20%, first hospitalisation by 21 %. PAR AGON-HF is a study in patients with preserved ejection Fraction which is enrolling patients at present. The results oF the PARADIGM-HF study show that sacubitril valsartan may replace ACE inhibitors in the treatment oF patients with heart failure and reduced ejection fraction.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 05:57