MAZÁČKOVÁ, Jana a Petr ŽAŽA. Nejstarší plužiny na území bývalého brtnického panství. In 50. mezinárodní konference archeologie středověku Archeologie přehlížených a interpretace problematických památek, 17. - 21. září 2018, Valtice. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nejstarší plužiny na území bývalého brtnického panství
Název anglicky Oldest arable fields of the former Brtnice Fiefdom
Autoři MAZÁČKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr ŽAŽA (203 Česká republika, domácí).
Vydání 50. mezinárodní konference archeologie středověku Archeologie přehlížených a interpretace problematických památek, 17. - 21. září 2018, Valtice, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00103754
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky středověk; plužina; archeologie
Klíčová slova anglicky Middle Ages; fields; archaeology
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 26. 3. 2019 12:57.
Anotace
Středověké plužiny bývají často přehlíženy, a to i během terénních prospekcí zaniklých středověkých sídel. Na území bývalého brtnického panství je možné identifikovat nejstarší, dosud viditelné plužiny, jejichž založení je možné retrospektivně za pomoci indikačních skic a urbářů a jiných písemných údajů pro brtnické panství datovat do 13. století. Jedná se tak o nejstarší zemědělské členění krajiny ve studovaném regionu. V současné době se jedná o ohrožený druh antropogenní činnosti v krajině, a to především kvůli svému, často nevýraznému členění v krajině. Interdisciplinární studium těchto dokladů je stále aktuální a přináší nová poznání, které dále umožní výzkum širších souvislostí v rámci jednoho hospodářského celku, který brtnického panství představuje.
Anotace anglicky
Medieval fields are often overlooked even during field prospections. In the region of the former Brtnice Fiefdom the oldest fields can still be identified. Their origins can be retrospectively traced back to the 13th century. This represents the oldest agricultural division of landscape in the studied region. This antrhopogenic feature is nowadays an endangered type of historic evidence, which is caused by its nature, as the are often not very accentuated in the relief. Interdisciplinary research of these features can still bring new information which will further the kowledge of the studied region, as a whole economic complex.
Návaznosti
MUNI/21/MAZ/2016, interní kód MUNázev: Kolaps středověkého zemědělského zázemí na Jihlavsku a přeměna Brtnického dominia v 15. století (Akronym: Kolaps zemědělského zázemí)
Investor: Masarykova univerzita, Kolaps středověkého zemědělského zázemí na Jihlavsku a přeměna Brtnického dominia v 15. století
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 11:19