NOVOTNÝ, Jan, Jana MICHALCOVÁ a Miroslav PENKA. Antikoagulační léčba 2018. Intervenční a akutní kardiologie. Solen s.r.o., 2018, roč. 17, č. 2, s. 113-122. ISSN 1213-807X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antikoagulační léčba 2018
Název anglicky Anticoagulation therapy 2018
Autoři NOVOTNÝ, Jan, Jana MICHALCOVÁ a Miroslav PENKA.
Vydání Intervenční a akutní kardiologie, Solen s.r.o. 2018, 1213-807X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30205 Hematology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky hypercoagulable states; novel antithrombotics; fondaparinux; idraparinux; dabigatran; rivaroxaban; apixaban; edoxaban
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 14. 2. 2019 12:09.
Anotace
Hyperkoagulační stavy patří mezi nejčastější příčiny morbidity i mortality v průmyslově rozvinutých zemích. Hemostáza hraje přitom důležitou roli nejen v zástavě krvácení, ale podílí se i na imunitní obraně organizmu, regulaci hojení ran a významně se účastní i procesů růstu, progrese a metastázování zhoubných nádorů. Není proto divu, že pozornost řady výzkumných týmů je upřena na řešení mnoha důležitých otázek v této rozsáhlé oblasti, včetně problematiky vývoje nových antitrombotických léků. Procesy hemostázy jsou přitom prozkoumávány na mnoha úrovních, což umožňuje vyvíjet a zkoušet antitrombotika nové generace, která jsou postupně testována v preklinických i klinických studiích. Do popředí zájmu kliniků se v současné době dostaly látky typu pentasacharidů, přímé inhibitory faktoru Xa a přímé inhibitory trombinu. Lze očekávat, že tato nová antitrombotika v budoucnosti postupně vytlačí klasické léky (hepariny a kumarinové deriváty) v mnoha indikacích, kde jsou standartní antitrombotika podávána.
Anotace anglicky
Hypercoagulable states are among the most frequent causes of morbidity and mortality in the developed countries. Hemostasisplays an important role not only in the stopping of bleeding, but is also involved in immunity, wound healing, and the processesof growth, progression, and metastasizing of malignant tumors. This is the reason why many research teams pay great attention tothe issue of hemostasis, including the development of new antithrombotic drugs. Hemostasis is being explored in detail on manylevels, this creating a basis for the development and testing of new drugs in both preclinical and clinical trials. At present, pentasacharides,direct inhibitors of factor Xa, and direct trombin inhibitors are the most promising drugs. These new antithromboticscan be expected to replace the classic drugs (heparins and vitamin K antagonists) in the prevention and treatment of thrombosisin both the venous and arterial circulations.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 18:27