WILDMANNOVÁ, Mirka. Provision of seniors´ needs in housing in Czech Republic. Online. In Актуальнi питання реформування житлово-комунального господарств. Doněck: Donbaská národní akademie stavebnictví a architektury, 2009. s. 16-18. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Provision of seniors´ needs in housing in Czech Republic
Název česky Zajištění potřeb seniorů v oblasti bydlení v ČR
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka
Vydání Doněck, Актуальнi питання реформування житлово-комунального господарств, od s. 16-18, 3 s. 2009.
Nakladatel Donbaská národní akademie stavebnictví a architektury
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Ukrajina
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky sociální bydlení - sociální zabezpečení - pobytová péče
Klíčová slova anglicky social housing - social security - institutional care
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mirka Wildmannová, Ph.D., učo 199. Změněno: 11. 10. 2018 10:57.
Anotace
According to a demographic prognosis by the year of 2050 the Czech society will get old and a proportion of seniors will represent for up to 40% of the population. This fact will bring along partly an increase of a level of demand for seniors services (one of the basic necessaries of life is housing and its quality) and also other system of provision for seniors such as stay establishment, fieldwork, specialized social and health facilities. Based on recent analysis, it’s evident that an equipment of social service facilities for seniors is not developing as fast as the structure of population. The aim of the paper is to analyse an economic position of seniors in connection with a quality of life, their possibilities on social-housing market and possibilities of reaching sufficient services in housing and of provision of social services. The welfare state’s conception is that a casualty care of seniors is more efficient then a care in stay establishment. This paper gives an answer on the question how the system of social housing for seniors is ready for future aging of population.
Anotace česky
Cílem příspěvku je analýza ekonomického postavení seniorů v návaznosti na kvalitu života, jejich možnosti na trhu sociálního bydlení, možnosti zajištění poptávky po adekvátních službách v bydlení a po ostatních službách sociální péče. Sociální stát vychází z koncepce, že ambulantní péče o seniory je efektivnější, než péče o seniory v pobytových zařízeních. V příspěvku bude odpověď na otázku, jak je systém připraven na budoucí stárnutí obyvatelstva v zajištění sociálního bydlení pro seniory.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 09:35