FLORIAN, Oldřich. Proč pouze lidská? Potíže s univerzalitou lidských práv. Právník. AV ČR, Ústav státu a práva, roč. 157, č. 11, s. 956-969. ISSN 0231-6625. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proč pouze lidská? Potíže s univerzalitou lidských práv
Název anglicky Why Only Human? The Problem with the Universality of Human Rights
Autoři FLORIAN, Oldřich (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Právník, AV ČR, Ústav státu a práva, 2018, 0231-6625.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Open access časopisu
Kód RIV RIV/00216224:14220/18:00120394
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky lidská práva; zvířecí práva; zdůvodnění; argument z marginálních případů; rozumná neshoda
Klíčová slova anglicky human rights; animal rights; justification; argument from marginal cases; reasonable disagreement
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Oldřich Tristan Florian, Ph.D., učo 439528. Změněno: 10. 6. 2023 21:00.
Anotace
Článek je příspěvkem do probíhajících debat o lidských právech a jejich možném rozšiřování i na zvířata. Pokud uznáme existenci přirozených práv, měli bychom zdůvodnit, proč náleží pouze lidem. Snahy určit kritéria se však jeví jako problematické. Argument z marginálních případů nám ukazuje, že vlastnosti, kterými disponuje jenom člověk, nedisponují všichni lidé a vlastnosti, kterými disponují všichni lidé, pak nedisponují výlučně lidé. Pokud se však problém snažíme odsunout tím, že považujeme za směrodatné kritérium lidství jako takové, pak nám do cesty vkročí evoluční teorie. Ta nám říká, že vývoj v současného člověka byl nejen postupný, ale také existovalo několik různých druhů člověka vedle sebe. Zásadním problémem lidských práv je tedy nutnost vytýčit hranice nejen v současné době, ale pro zachování jejich univerzality také pro doby minulé. Nabízí se koncept univerzálních přirozených práv rozšířit i na zvířata, ale problém justifikace zůstane i nadále. Spory o rozsahu a obsahu přirozených práv totiž nejsou neshodou v oblasti empirických faktů, nýbrž neshodou v morálce, kde žádné zjistitelné pravdy neexistují.
Anotace anglicky
The article is a contribution to the ongoing debate on human rights and their possible extention to animals. If we accept the existence of natural rights, we should be also able to justify why they belong only to human beings. However, trying to define the criterion seems problematic. The argument from marginal cases shows that the characteristics possessed only by human beings are not possessed by all human beings, and characteristics possessed by all human beings are not possessed only by human beings. However, if we try to dismiss the problem by implying as a standard criterion on humanity as such, then there is a problem involving evolutionary theory. It tells us that the evolution of modern man was not only gradual, but there were also several different human species coexisting. The fundamental problem of human rights is the necessity to draw the line not only at present but also for past times if we want to secure their universality. It is possible to expand the concept of natural rights to animals, but we would have to deal with the same problem of justification. That is because there is no disagreement in the field of empirical facts, but a disagreement in morals where no cognizable truths exist.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 07:51