MALÝ, Jan. Problémy vybraných zajišťovacích institutů v trestním řízení vedeném proti právnické osobě. In Konference Dny práva 2018. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problémy vybraných zajišťovacích institutů v trestním řízení vedeném proti právnické osobě
Název česky Problémy vybraných zajišťovacích institutů v trestním řízení vedeném proti právnické osobě
Název anglicky Problems of selected impounding measures in criminal proceeding against legal entity
Autoři MALÝ, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Konference Dny práva 2018, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW http://www.dnyprava.cz/content/cs/ http://www.dnyprava.cz/content/cs/
Kód RIV RIV/00216224:14220/19:00108929
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Právnické osoby;zajišťovací instituty;trestní řízení.
Klíčová slova anglicky Legal entities;impounding measures;criminal proceeding.
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Jan Malý, Ph.D., učo 407762. Změněno: 10. 1. 2020 18:29.
Anotace
Právní úprava trestního řízení vedeného proti právnické osobě je upravena především v zákoně č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, přičemž ustanovení § 33 zmíněného zákona se věnuje problematice zajišťovacích opatření, ovšem nikoli komplexně. Subsidiárně se tak použije zákon č. 141/1961 Sb., trestní řád. S ohledem na skutečnost, že právnická osoba je toliko fiktivní, od fyzických osob odvozená entita, která nemůže sama právně jednat, je pochopitelné, že některé zajišťovací instituty, jak jsou popsány v trestním řádu, nebudou moci být v trestním řízení vedeném proti právnické osobě použity vůbec, jiné zcela a jiné za určitých podmínek. Cílem tohoto příspěvku je vyvolat diskusi a pokusit se najít odpověď alespoň na některé ze spousty otázek, které s předkládanou problematikou souvisí.
Anotace anglicky
The legal regulation of criminal proceeding against a legal entity is regulated primarily in Act No. 418/2011 Coll., on Criminal Liability of Legal Entities and Proceedings against Legal Entities. The provision of Section 33 of the Act deals with the Issue of Impounding Measures, but not comprehensively. As a consequence, Act No. 141/1961 Coll., Criminal Procedure Code shall be applied in a subsidiary manner. Given the fact that a legal entity is only a fictitious, from a natural person-derived entity that can not act itself legally, it is understandable that some impounding measures as described in the Criminal Procedure Code will not be used in criminal proceeding against a legal entity altogether, others completely and different under certain conditions. The aim of this paper is to engage in discussion and try to find answers to at least some of the many questions that are related to the issue.
Návaznosti
MUNI/A/1142/2017, interní kód MUNázev: Vývojové tendence trestní politiky II (Akronym: Trestní politika II)
Investor: Masarykova univerzita, Vývojové tendence trestní politiky II, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 03:37