ŠTEFINOVÁ, Zuzana a Hana MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ. Akutní intoxikace lithiem u geriatrické pacientky. Geriatrie a gerontologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, roč. 7, č. 4, s. 174-177. ISSN 1805-4684. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Akutní intoxikace lithiem u geriatrické pacientky
Název česky Akutní intoxikace lithiem u geriatrické pacientky
Název anglicky Urgent lithium intoxication in geriatric patient
Autoři ŠTEFINOVÁ, Zuzana (703 Slovensko, domácí) a Hana MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Geriatrie a gerontologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2018, 1805-4684.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30227 Geriatrics and gerontology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00104805
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky lithium; intoxikace; geriatrický pacient
Klíčová slova anglicky lithium; intoxication; geriatric patient
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 15. 2. 2019 09:58.
Anotace
Akutní intoxikace lithiem v klinické praxi není tak častá, nicméně jak ukáže následující kazuistika, je nutné na ni u pacientů, kteří ho užívají, myslet. Lithium je lék, jenž se indikuje primárně z psychiatrické indikace. Užívá se jako profylaxe u bipolární efektivní poruchy, schizoafektivní poruchy, léčí se jím i některé sexuální deviace. Výhradě se vylučuje ledvinami. Prodloužený poločas vylučování je u kojenců, u osob vyššího věku a u pacientů s renální insuficiencí. Zvýšená opatrnost a pečlivý monitoring hladin lithia je nutný u pacientů s mírnou až středně těžkou poruchou funkce ledvin. Známky intoxikace se projeví na gastrointestinálním systému, na nervové soustavě, změnami na EKG.
Anotace anglicky
Urgent lithium intoxication in geriatric patient is relatively uncommon in clinical practice, however as the following case report shows, we must keep it in mind. Lithium is a medicine used primarily for psychiatric indications. It is used as a prophylaxis for bipolar affective disorder, schizoaffective disorder, and some sexual deviations. It is exclusively excreted by the kidneys. Prolonged half-life of elimination is observed in infants, the elderly and patients with renal insufficiency. Increased caution and careful monitoring of lithium levels is necessary in patients with mild or advanced disorder of renal impairment. Signs of intoxication are manifested in the gastrointestinal system, the nervous system, and changes to the ECG.
Návaznosti
MUNI/A/1012/2017, interní kód MUNázev: Bezpečnost terapie multimorbidních seniorů II (Akronym: BETEMUS II)
Investor: Masarykova univerzita, Bezpečnost terapie multimorbidních seniorů II, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 11:30