KIMÁKOVÁ, Tatiana, Mariana RAČKOVÁ a Petr KACHLÍK. Negatívne účinky fajčenia na zdravie mládeže. In RAČKOVÁ, M., TKÁČOVÁ, R. (eds.). Sebaregulácia ako podmienka zdravého správania. Zborník abstraktov z medzinárodného vedeckého kolokvia Košice, CPPS TUKE. 2018. ISBN 978-80-553-3204-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Negatívne účinky fajčenia na zdravie mládeže
Název česky Negativní účinky kouření na zdraví mládeže
Název anglicky Negative effects of smoking on youth health
Autoři KIMÁKOVÁ, Tatiana, Mariana RAČKOVÁ a Petr KACHLÍK.
Vydání RAČKOVÁ, M., TKÁČOVÁ, R. (eds.). Sebaregulácia ako podmienka zdravého správania. Zborník abstraktov z medzinárodného vedeckého kolokvia Košice, CPPS TUKE, 2018.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50302 Education, special
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-553-3204-8
Klíčová slova česky kouření; mládež; prevence; tabák
Klíčová slova anglicky smoking; youth; prevention; tobacco
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 5. 12. 2018 20:21.
Anotace
Poznatky preukazujúce škodlivosť fajčenia na zdravie mládeže predstavujú výzvu pre dôsledné presadzovanie protifajčiarskych aktivít v školskom prostredí, ale aj v celospoločenskom meradle. Fajčenie je rizikovým faktorom najmä srdcovocievnych a nádorových ochorení, ochorení dýchacieho systému, žalúdočných vredov a Alzheimerovej choroby. Najvýraznejšie zlepšenie zdravia populácie sa môže dosiahnuť prevenciou začatia fajčenia u mladých ľudí. V rámci príspevku prezentujeme negatívne účinky fajčenia na zdravie mládeže, zloženie cigaretového dymu, popisujeme ochorenia, na ktorých sa podieľa fajčenie. V závere sa zaoberáme prevenciou začatia fajčenia u mladých ľudí.
Anotace česky
Poznatky prokazující škodlivost kouření na zdraví mládeže představují výzvu pro důsledné prosazování protikuřáckých aktivit ve školním prostředí, ale i v celospolečenském měřítku. Kouření je rizikovým faktorem především srdečně cévních a nádorových onemocnění, chorob dýchacího systému, žaludečních vředů a Alzheimerovy choroby. Najvýraznější zlepšení zdraví populace lze dosáhnout prevencí započetí kouření u mladých osob. V rámci příspěvku prezentujeme negativní účinky kouření na zdraví mládeže, složení cigaretového kouře, popisujeme onemocnění, na nichž se kouření podílí. V závěru se věnujeme prevenci započetí kouření u mladých lidí.
Anotace anglicky
The evidence to show that smoking is harmful to young people's health is a challenge for the consistent enforcement of anti-smoking activities in the school environment, but also in the society. Smoking is a risk factor for cardiovascular and tumor diseases, respiratory diseases, gastric ulcers, and Alzheimer's disease. The most significant improvement in population health can be achieved by preventing young people from starting smoking. In the paper we present the negative effects of smoking to young people's health, the composition of cigarette smoke, and describe diseases in which smoking is involved. Finally, we are focusing on preventing young people from starting smoking.
Návaznosti
MUNI/B/1418/2016, interní kód MUNázev: Výzkum ve speciální pedagogice v přehledových a případových studiích (Akronym: VSPPS)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkum ve speciální pedagogice v přehledových a případových studiích, DO R. 2020_Kategorie B - Specifický výzkum - Studentské vědecké konference
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:04