HAVLOVÁ, Jana. Osoby se zdravotním postižením a jejich právo na přístup k soudu. Online. In Jaroslav Benák, Zuzana Vikarská, Michal Janovec (eds.). Cofola 2018: Část IV. Právo na přístup k soudu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2018, s. 251-260. ISBN 978-80-210-9044-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Osoby se zdravotním postižením a jejich právo na přístup k soudu
Název česky Osoby se zdravotním postižením a jejich právo na přístup k soudu
Název anglicky Persons with disabilities and their right to access to court
Autoři HAVLOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Cofola 2018: Část IV. Právo na přístup k soudu, od s. 251-260, 10 s. 2018.
Nakladatel Masarykova univerzita, Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/18:00120413
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-9044-6
Klíčová slova česky Osoba se zdravotním postižením; přístup k soudu; Úmluva o právech osob se zdravotním postižením.
Klíčová slova anglicky persons with disabilities; access to court; the UN Convention on the Rights of Persons with disabilities
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 21. 4. 2022 14:05.
Anotace
Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením obsahuje několik článků, které se buď přímo, nebo nepřímo dotýkají práva na přístup k soudu. Neméně důležitým článkem je jistě článek 9 týkající se přístupnosti. Autorka se zabývá různými pohledy na pojem „přístupnost“, neboť pojem „přístup“ je obsáhlejší, než se na první pohled zdá. Přístup se týká nejen fyzického přístupu do veřejných prostor (k soudu například), ale i přístupu k informacím, informačním technologiím, službám apod. Je obecně známo, že osoby se zdravotním postižením mají kvůli svému postižení horší podmínky ve věci přístupnosti, a právě proto je výše uvedená Úmluva pro ně důležitá. Úmluva zaručuje osobám se zdravotním postižením plné uplatnění všech lidských práv a podporuje jejich aktivní a plné zapojení do společnosti. Naskýtá se však otázka, zda tomu tak v současné době je a zda jsou všechny české právní předpisy upravené tak, aby osobám se zdravotním postižením nebránily v jejich právu na přístup k soudu. Práce proto bude zaměřena na tuto oblast a bude se opírat i o případy, které se skutečně staly. Práce se mimo jiné zabývá i procesní ochranou práv osob se zdravotním postižením, které jsou samy účastníky soudního řízení. Téma je autorce velice blízké, neboť sama je osobou se sluchovým postižením a pracuje jako právnička v nově vytvořeném odboru monitorování práv osob se zdravotním postižením v Kanceláři veřejného ochránce práv.
Anotace anglicky
The UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities contains several articles that are either directly or indirectly related to the right to access to court. No less important is Article 9 focused on accessibility for persons with disabilities. The author deals with different views on the term “accessibility”, the concept of “access” is more comprehensive than it seems at the first sight. The access is not only related to the physical access to public space (for example to court) but it is also related to the access to information, to information technologies, to services and so on. As is commonly known, persons with disabilities face to poorer conditions for their accessibility because of their disability. And that is why the UN Convention is important for them. The Convention guarantees persons with disabilities the full enjoyment of all their human rights and supports their active and full participation in society. However, there is a question whether all their human rights are guaranteed in the reality and whether all Czech legislation is designed to protect persons with disabilities without hindering their right to access the court. This work will be focused on this area and will be also based on the actual cases. This scientific work also deals with the procedural protection of persons with disabilities who are parties to the legal proceedings. The topic is close to the author because she herself is a person with a hearing impairment and works as a lawyer in the new legal division focused on the monitoring of rights of persons with disabilities in the Office of the Public Defender of Rights.
Návaznosti
MUNI/B/1179/2017, interní kód MUNázev: COFOLA 2018 (Akronym: COFOLA)
Investor: Masarykova univerzita, COFOLA 2018, DO R. 2020_Kategorie B - Specifický výzkum - Studentské vědecké konference
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 19:26