PAPOUŠKOVÁ, Tereza. Nastolování agendy u Ústavního soudu: kdo a na základě čeho vybírá, které případy projednat a které odmítnout? Jurisprudence. Wolters Kluwer a.s., roč. 27, č. 6, s. 3-21. ISSN 1802-3843. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nastolování agendy u Ústavního soudu: kdo a na základě čeho vybírá, které případy projednat a které odmítnout?
Název česky Nastolování agendy u Ústavního soudu: kdo a na základě čeho vybírá, které případy projednat a které odmítnout?
Název anglicky Agenda Setting at the Constitutional Court of the Czech Republic: who decides and how which cases are decided on merits
Autoři PAPOUŠKOVÁ, Tereza (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Jurisprudence, Wolters Kluwer a.s. 2018, 1802-3843.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Repozitář MU
Kód RIV RIV/00216224:14220/18:00101494
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Ústavní soud; ústavní soudci; asistenti ústavních soudců; nastolování agendy; zjevná neopodstatněnost; diskreční pravomoc; mimoprávní vlivy na rozhodování soudců
Klíčová slova anglicky the Constitutional Court of the Czech Republic; constitutional justices; clerks of constitutional justices; agenda setting; manifestly unfounded petitions; discretionary power; extralegal influences on judges´ decision making
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 13. 7. 2020 08:58.
Anotace
Důležitou otázkou je nejen to, jak Ústavní soud rozhoduje, ale i o čem, tedy jak je nastolována jeho agenda. Jakou roli v tomto procesu hrají soudci a jejich asistenti? Jaké faktory jsou pro ně při rozhodování, zda případ věcně projednat či jej odmítnout, relevantní? Tyto otázky jsou zkoumány na základě odpovědí asistentů na dotazník, rozhovorů s asistenty a ústavními soudci a statistické a obsahové analýzy konečných rozhodnutí Ústavního soudu. Zjištění jsou následující. Soudci zpravodajové a někdy i jejich asistenti to, o čem Ústavní soud jedná, ovlivňují, a to především tak, že v určité věci (ne)vypracují nález. Asistenti i soudci nález vypracovávají především tehdy, chtějí-li návrhu vyhovět. Někteří soudci pak nálezy píší častěji ve věcech, na něž se odborně zaměřují. Tento stav, kdy Ústavní soud vydává především vyhovující nálezy a jednotliví soudci mají vliv na okruh Ústavním soudem řešených témat, je v článku dále diskutován, a to spolu s možnými kroky vedoucími k jeho změně.
Anotace anglicky
The key issue is not only the decision-making of the Constitutional Court of the Czech Republic, but also the setting of its agenda. What role do justices and clerks play in the latter process? What factors shape their decision to decide a case on merits and not to reject it? These questions are examined based on clerks´ questionnaire replies, in-depth interviews with justices and clerks and statistical and content analysis of the Court´s case law. The findings are as follows. Justices rapporteurs and sometimes also their clerks set the agenda of the Court by (not) drafting a judgement in a case. Clerks as well as justices draft judgments in particular when they want to grant the petition. Some justices draft judgements more often in matters they specialize in. The situation when the Court issues mainly granting judgements and individual justices can influence issues the Court deals with is further discussed and some suggestions regarding its change are made.
Návaznosti
GA17-10100S, projekt VaVNázev: Mimoprávní vlivy na rozhodování Ústavního soudu (Akronym: Extralegal)
Investor: Grantová agentura ČR, Mimoprávní vlivy na rozhodování Ústavního soudu
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 22:10