GMITERKOVÁ, Šárka. Herec mezi divadlem a filmem (úvod k edici). Projekt Divadlo státního filmu 1948-1951. Iluminace. Časopis pro teorii, historii a estetiku filmu. Praha: Národní filmový archiv, 2018, roč. 30, č. 2, s. 98-120, 22 s. ISSN 0862-397X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Herec mezi divadlem a filmem (úvod k edici). Projekt Divadlo státního filmu 1948-1951.
Název anglicky The Actor between Theatre and Film (An Introduction to an Edition). Project Divadlo státního filmu 1948-1951.
Autoři GMITERKOVÁ, Šárka.
Vydání Iluminace. Časopis pro teorii, historii a estetiku filmu, Praha, Národní filmový archiv, 2018, 0862-397X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60405 Studies on Film, Radio and Television
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Divadlo státního filmu; divadlo; film; herecká otázka; herec
Klíčová slova anglicky Divadlo státního filmu; theatre; film; acting; actor
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Šárka Jelínek Gmiterková, Ph.D., učo 418358. Změněno: 21. 1. 2019 08:19.
Anotace
Jedním ze základních rysů lokální kinematografie je simultánní zaměstnání herců v několika kulturních či mediálních průmyslech, mezi nimiž se úspěšní herci přesouvají i v průběhu jediného dne. Právě tato charakteristická existence uvnitř několika uměleckých a mediálních systémů představuje hlavní téma edice archivních materiálů, zaměřené na Divadlo státního filmu v letech 1948–1951. Herectví tak v tematickém čísle Iluminace nevnímáme jen jako samotný performativní proces, ale rovněž jako věc institucionální. Dostáváme se do druhé poloviny 40. let, kdy se státní film snažil řešit dlouhodobě neúnosnou situaci s uvolňováním v divadle zaměstnaných herců pro potřeby natáčení. Ambiciózní, leč krátkodechý a finančně neúnosný projekt počítal s angažováním desítek primárně filmových herců, kteří by ve volném čase zkoušeli divadelní představení. Přestože teatrologie nehodnotí uměle vytvořenou instituci nijak příznivě (přece jen šlo o scénu/scény jako zkušebnu filmových námětů), představuje Divadlo státního filmu snahu o odvážné a bezprecedentní řešení dodnes palčivého problému.
Anotace anglicky
This edited collection of archival data focuses on the project called Divadlo státního filmu in the period 1948-1951. This institution aimed to solve longterm issues with actors working simultaneously both on stage and film projects. Ambitious, but rather short and ill-fated project hired tens of actors but failed due to mismanagement and deeper structural problems.
Návaznosti
MUNI/A/0886/2017, interní kód MUNázev: Kulturní série v dějinách kinematografie
Investor: Masarykova univerzita, Kulturní série v dějinách kinematografie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:46