LUŇÁČKOVÁ, I. a Ondřej MÁJEK. Karcinom děložního hrdla v ČR a možnosti jeho prevence. Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství. Praha: Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, roč. 63, č. 4, s. 164-168. ISSN 1210-7875. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Karcinom děložního hrdla v ČR a možnosti jeho prevence
Název anglicky Carcinoma of the uterine cervix in Czech Republic and possibilities of its prevence
Autoři LUŇÁČKOVÁ, I. (203 Česká republika) a Ondřej MÁJEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, Praha, Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2018, 1210-7875.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30109 Pathology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00105843
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky cervix; carcinoma; screening; HPV; vaccination; cytology; Bethesda system
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 14. 2. 2019 14:23.
Anotace
Karcinom děložního hrdla patří mezi významné malignity žen v České republice. Cílem organizovaného celonárodního skríningu je snížení incidence a mortality tohoto onemocnění. Objev kauzální souvislosti mezi lidským papillomavirem (HPV) a karcinomem děložního hrdla spolu s moderními vyšetřovacími metodami významně posunuly možnosti primární i sekundární prevence celosvětově. V článku jsou zmíněny základní statistické údaje skríningu v ČR (účast v programu, incidence, prevalence, mortalita, atd.), typy skríningových strategií, hodnocení gynekologické cytologie dle Bethesda systému, HPV vakcinace a další informace vztahující se k tomuto tématu.
Anotace anglicky
Carcinoma of the uterine cervix belongs to significant malignancy in the Czech Republic. The goal of organized national cervical cancer screening program is to decrease incidence and mortality of this disease. Discovery of casual relationship between human papillomavirus (HPV) and cervical cancer together with modern examinations methods pushed forward possibilities of primary and secondary prevention worldwide. In the article, there are mentioned basic statistical data of cervical cancer screening in the Czech Republic (the annual coverage of the target population, incidence, prevalence, mortality etc.), types of different screening strategies, evaluation of gynecologic cytology according to the Bethesda system, HPV vaccination and more information related to this topic.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:16