KREJČOVÁ, Elena a Pavel KREJČÍ. Bălgaristikata v Bărno: lebedova pesen ili novo načalo? Ezikov svjat - Orbis linguarum. Blagoevgrad, roč. 16, č. 2, s. 20-24. ISSN 1312-0484. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bălgaristikata v Bărno: lebedova pesen ili novo načalo?
Název česky Bulharistika v Brně: labutí píseň nebo nový začátek?
Název anglicky Bulgarian Studies in Brno: a Swan Song, or a New Beginning?
Autoři KREJČOVÁ, Elena (100 Bulharsko, garant, domácí) a Pavel KREJČÍ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Ezikov svjat - Orbis linguarum, Blagoevgrad, 2018, 1312-0484.
Další údaje
Originální jazyk bulharština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Bulharsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00106004
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky bulharistika; bulharský jazyk; výuka bulharštiny na zahraničních univerzitách
Klíčová slova anglicky Bulgarian Studies; Bulgarian Language; Teaching Bulgarian at Foreign Universities
Štítky RIV - zkontrolováno
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Elena Krejčová, Ph.D., učo 23084. Změněno: 26. 7. 2019 19:39.
Anotace
Statijata razgležda universitetsko obučenie po bălgarski ezik i bălgarska filologija v Masarikovija universitet v gr. Bărno, Čechija. Posočvat se tradiciite i nastojaštata situacija, što se otnasja do prepodavaneto na bălgarski ezik - kakto čast ot specialnost bălgarska filologija, taka i ot specialnost balkanistika. V teksta e otrazena i novata situacija, zasjagašta prepodavaneto na bălgarski v rezultat ot văveždaneto na novite učebni programi văv Filosofskija fakultet na Masarikovija universitet; tekstăt se opitva i da otgovori na văprosa kakvi promeni šte donese tazi strukturna promjana kakto za prepodavatelite, taka i za samite studenti.
Anotace česky
Článek se zabývá univerzitní výukou bulharistiky na Masarykově univerzitě v Brně, Česko. Poukazuje na tradice a současnou situaci výuky bulharštiny v Brně, která je součástí jednak bulharské filologie, ale také oboru balkanistika. V našem příspěvku jsou reflektovány nové okolnosti výuky bulharštiny způsobené novými studijními programy na FF MU a snažíme se odpovědět na otázku, co tato rozsáhlá strukturní změna přinese jak studentům, tak i vyučujícím.
Anotace anglicky
The text discusses the issue of university teaching of Bulgarian studies at Masaryk university in Brno, Czechia, it presents the traditions and the contemporary situation in teaching Bulgarian language in Brno – it is taught at Bulgarian philology and also at Balkan studies. In our paper we reflect the new requirements on teaching Bulgarian in foreign universities. The text is also an attempt to answer the question of what the new structure of Bulgarian philology degree programs, which will be offered since 2019 will bring to students and university teachers.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 09:46