KLIŠTINEC, Ján a Rostislav MELICHAR. Devonian sedimentary rocks tectonically incorporated into the Brno Massif, eastern margin of the Bohemian Massif. Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezku. Brno, roč. 25, 1-2, s. 92-96. ISSN 1212-6209. doi:10.5817/GVMS2018-1-2-92. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Devonian sedimentary rocks tectonically incorporated into the Brno Massif, eastern margin of the Bohemian Massif
Název česky Devonské sedimentární horniny tektonicky začleněné do brněnského masivu, východní okraj Českého masivu
Autoři KLIŠTINEC, Ján (703 Slovensko, garant, domácí) a Rostislav MELICHAR (203 Česká republika, domácí).
Vydání Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezku, Brno, 2018, 1212-6209.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10505 Geology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00106250
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/GVMS2018-1-2-92
Klíčová slova česky tektonika; devon; brunovistulikum; brněnský masiv; variská orogeneze
Klíčová slova anglicky tectonics; Devonian; Brunovistulicum; Brno Massif; Variscan orogeny
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Ján Klištinec, učo 437243. Změněno: 19. 2. 2019 11:14.
Anotace
Th e Devonian clastic rocks in the northern vicinity of Brno are a segment of the north-south oriented Babí lom zone, cutting central part of the Brno Massif. Although the Devonian rocks form a seemingly isolated relict, the area of southern slope of Strážná hill (369 m a. s. l.) south of Lelekovice gives us key information for understanding the whole Babí lom zone structure: 1) Th e Devonian sediments are lithologically variable, with shale, siltstones, sandstones, and quartzitic conglomerates, which enables us to recognize bedding and younging. 2) Bedding changes its orientation: it is dipping towards the east in the west, vertical in the middle, and overturned with dip towards the west in the east. 3) Th e Devonian rocks are limited partially primarily with transgressive boundary (in the SW with relict of fossil weathering) and partially tectonically (in the E and NW). Th ese facts can be interpreted by the following explanation: 1) Th e Devonian beds form a recumbent fold, which is most likely an anticline with axial surface dipping towards the west. 2) Th e fold structure probably originated by dragging alongside a thrust fault and is a lower part of a tectonic sheet. 3) Th e Babí lom ridge may represent an upper part of the sheet. A segmentation of the structure is a result of subsequent brittle faulting.
Anotace česky
Devonská klastika severního okolí Brna jsou součástí sj. orientované zóny Babího lomu, která probíhá středem brněnského masivu. I když devon tvoří zdánlivě samostatný relikt, byly na jižním svahu kopce Strážná (369 m n. m.) nalezeny klíčové informace pro řešení stavby celé zóny Babího lomu: 1) Horninový sled devonských klastik je na dané lokalitě dostatečně variabilní (břidlice, prachovce, pískovce, křemenné a petromiktní slepence), což umožňuje dobře rozpoznat vrstevnatost i směr do nadloží. 2) Vrstevnatost devonských hornin se v z. části reliktu uklání k V a směrem na V se překlápí přes vertikální orientaci do pozice překocené s úklonem k Z. 3) Omezení devonských hornin je z části primární – transgresivní (na JZ s reliktním fosilním zvětráním podloží), z části tektonické (východní a sz. omezení). Uvedená pozorování lze v kombinaci se strukturně geologickými informacemi z okolí vysvětlit následující interpretací: 1) Devonské vrstvy tvoří překocenou vrásu. S největší pravděpodobností se jedná o antiklinálu s osní plochou ukloněnou k Z. 2) Vrásová stavba vznikla zřejmě v důsledku deformace vlekem podél násunového zlomu a tvoří spodní část tektonické šupiny. 3) Svrchní část této šupiny reprezentují horniny hřbetu Babího lomu. Následné křehké postižení vedlo k rozdělení struktury a posunutí částí do různých úrovní za vzniku dnešního obrazu geologické stavby.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 01:53