GAZDA, Jiří. Jazykovyje osobennosti sovremennogo russkogo vnešnepolitičeskogo diskursa. In Pálušová, Martina; Varga, Patrik; Chadaeva, Olga. Sborník příspěvků z mezinárodní konference XXIV. Olomoucké dny rusistů 7.–8. 9. 2017. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. s. 101-110. ISBN 978-80-244-5361-3. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jazykovyje osobennosti sovremennogo russkogo vnešnepolitičeskogo diskursa
Název česky Jazykové zvláštnosti současného ruského zahraničněpolitického diskursu
Název anglicky Language specialties of contemporary Russia of foreign-political discourse
Autoři GAZDA, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Olomouc, Sborník příspěvků z mezinárodní konference XXIV. Olomoucké dny rusistů 7.–8. 9. 2017, od s. 101-110, 10 s. 2018.
Nakladatel Univerzita Palackého v Olomouci
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60202 Specific languages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00106348
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-244-5361-3
ISSN 0139-9268
Klíčová slova česky zahraničněpolitický diskurs, politická lingvistika, masmédia, jazykové prostředky, síla/slabost, hrozba/bezpečnost
Klíčová slova anglicky foreign-political discourse; political linguistics; mass media; figures of speech; strength/weakness; threat/safety
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Pilch, Ph.D., učo 216028. Změněno: 16. 3. 2019 09:02.
Anotace
V stat’je namečeny osnovnyje teoretičeskije položenija sovremennych issledovanij rossijskogo vnešnepolitičeskogo diskursa kak odnoj iz važnych tem bystrorazvivajuščejsja političeskoj lingvistiki, a v posledujuščem issledovanii na primere charakternogo slučaja, a imenno na materiale stat’ji «Sderžannost’ vmesto naporistosti. Rossija i novaja mirovaja epocha» avtorov A. Millera i F. Luk’janova, delajetsja popytka pokazat’, kakimi sredstvami v tekstach sovremennoj russkoj publicistiki aktualizirujutsja konceptual’nyje binomy «sila»/«slabost’» i «ugroza»/«bezopasnost’», ispol’zujemyje v kačestve odnogo iz sredstv realizacii osnovnych funkij vnešnepolitičeskogo diskursa. Narjadu s osnovnoj informativnoj funkcijej v sovremennoj meždunarodnoj i vnutripolitičeskoj obstanovke v kačestve poslednej vystupajet ne meneje značitel’naja ubeždajuščaja funkcija.
Anotace česky
V příspěvku jsou naznačena základní teoretická východiska současných výzkumů ruského zahraničněpolitického diskursu jako jednoho z důležitých témat rychle se rozvíjející politické lingvistiky, a v následné případové studii je na materiálu stati A. Millera a F. Lukjanova Zdrženlivost místo nátlakovosti. Rusko a nová světová epocha naznačeno, jakými prostředky jsou v současné ruské politické publicistice aktualizovány konceptuální binomy (conceptual binomials) síla/slabost a hrozba/bezpečnost, jejichž využívání je jedním z nástrojů realizace základních funkcí zahraničněpolitického diskursu. Vedle základní informativní fuknce je to za současné mezinárodní i vnitropolitické situace neméně významná funkce persvazivní (přesvědčovací).
Anotace anglicky
The article indicates elemental theoretical bases of contemporary researches of Russian foreign-political discourse as one of the important topics of fast evolving political linguistics and, in the following case study concerning the articles of A. Miller and F. Lukjanov called Restraint instead of constraint. Russia and the new world era, it is suggested which resources are used in contemporary Russian political journalism to update conceptual binomials of strength/weakness and threat/safety which are used as one of the instruments of basic functionalities of foreign-political discourse implementation. Apart from basic informative functionality, it is equally important persuasive functionality in contemporary international and internal political situation.
Návaznosti
MUNI/M/0921/2015, interní kód MUNázev: Rusko v kategoriích přítel vs. nepřítel: česká reflexe
Investor: Masarykova univerzita, Rusko v kategoriích přítel vs. nepřítel: česká reflexe, INTERDISCIPLINARY - Mezioborové výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 06:33