PLESKALOVÁ, Jana. Ke vztahům mezi tradiční a živou anoikonymií. In Variantnost v onymii a dialektech, 17.-18. ledna 2019, PedF MU, Brno. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ke vztahům mezi tradiční a živou anoikonymií
Název anglicky On relationships between traditional and living anoikonymy
Autoři PLESKALOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Variantnost v onymii a dialektech, 17.-18. ledna 2019, PedF MU, Brno, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00109293
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky anoikonyma; tradiční anoikonyma; živá anoikonyma, čeština; vývoj
Klíčová slova anglicky anoikonyms; traditional anoikonyms; living anoikonyms; Czech; development
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 16. 3. 2020 10:58.
Anotace
Každá anoikonymie obsahuje jednak jména tradiční, z nichž mnohá vychází z užívání, jednak jména nedávno vzniklá (živá, tj. aktuálně užívaná). Cílem příspěvku bylo ukázat na jejich vzájemné vztahy a z nich vyvodit předpoklady, které musí splňovat každé pomístní jméno, má-li si uchovat stabilní postavení v dané anoikonymii. Z výzkumu vyplynulo, že životnost každého anoikonyma závisí na míře využití pojmenovávaného objektu ve venkovském prostoru. Pokud v něm určitý objekt slouží jako důležitý orientační bod nebo představuje v daném okolí známý objekt, s nímž většina obyvatel přichází do kontaktu, plní jeho jméno orientační funkci a zůstává v živé anoikonymii do té doby, dokud se tato situace nezmění. Tyto závěry mají obecnou platnost a jsou v souladu se současným výzkumem živé toponymie.
Anotace anglicky
Any anoikonymy contains both traditional names, many of which are getting out of use, and names that originated recently (living, i.e. currently in use). The aim of the contribution was to demonstrate their mutual relationships and on this basis to derive conditions any anoikonym must comply with to keep a stable position within the particular anoikonymy. The research proved that durability of each anoikonym depends on the way the named object is used in the outside world. If an object serves as an important point for orientation or if it is an object well known in its surroundings, with which the majority of inhabitants is in contact, the function of its name is to serve for orientation and remains in the living anoikonymy until the situation changes. The validity of these conclusions is of general character, being in accordance with current research of living toponymy.
Návaznosti
MUNI/A/1061/2018, interní kód MUNázev: Čeština v jednotě synchronie a diachronie - 2019
Investor: Masarykova univerzita, Čeština v jednotě synchronie a diachronie - 2019, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 17:43