MARŠA, Vít. Historie jako literatura, literatura jako věda. Sacra. Brno: Masarykova Univerzita, 2018, roč. 16, č. 2, s. 47-52. ISSN 1214-5351.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Historie jako literatura, literatura jako věda
Název anglicky History as literature, literature as science
Autoři MARŠA, Vít (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sacra, Brno, Masarykova Univerzita, 2018, 1214-5351.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00115051
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Carlo Ginzburg; narativistická kritika; Hayden White; historiografie; husitství
Klíčová slova anglicky Carlo Ginzburg; narrativism; Hayden White; historiography; Hussitism
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Ondrašinová, Ph.D., učo 64955. Změněno: 12. 2. 2021 18:31.
Anotace
Narativistickávní kritika je jednou z největších výzev historiografie. Hayden White poukázal ve svém díle na podobnost formy diskursů, technik i strategií historické vědy a literatury, zejména historického románu. Historik i spisovatel využívají narativu k propojení historických faktů a jakýkoli popis je tak současně interpretací. Takový narativ obsahuje implicitní filosofii dějin a dokonce může být ovlivněn ideologicky - ať už vědomě, nebo nevědomě. Tato polemika je zaměřena na aplikovatelnost této kritiky v kontextu studia husitství v české historiografii, na limity této kritiky i na možné využití narativu jako metodologického přístupu.
Anotace anglicky
Narrativism is one of the greatest challenges of historiography. In his work, Hayden White pointed out the similarity between forms of discourses, techniques, and strategies of historical science and literature. Both historians and writers use the narratives to link historical facts together so any description is simultaneously an interpretation. Such narratives contain the implicit philosophy of history and can even be influenced ideologically – whether consciously or unconsciously. This polemic is focused on the applicability of this critique on the study of Hussitism in Czech historiography, on the limits of this critique, and on the possible use of narratives as a methodological approach.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 22:01