BARTOŠOVÁ, Michaela, Tomáš KRÁL, Karin KLIMO KAŇOVSKÁ, Aleš MATOUŠEK, Martina KUKLETOVÁ a Lydie IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ. Zajímavé případy z klinické praxe. In XVIII Stomatologické dni Košice. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zajímavé případy z klinické praxe
Název anglicky Clinical cases
Autoři BARTOŠOVÁ, Michaela (703 Slovensko, domácí), Tomáš KRÁL (203 Česká republika, domácí), Karin KLIMO KAŇOVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Aleš MATOUŠEK (203 Česká republika, domácí), Martina KUKLETOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Lydie IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání XVIII Stomatologické dni Košice, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 30208 Dentistry, oral surgery and medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00108474
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky clinical case paediatric dentistry primary permanent teeth
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 15. 4. 2020 10:47.
Anotace
Práce popisuje několik zajímavých případů, se kterými jsme se setkali na Dětském oddělení Stomatologické kliniky LF MU a FN u sv. Anny v Brně Souhrn: Dětský věk dělíme na několik období a v každém z nich můžeme nacházet typická onemocnění či anomálie. Většinou nebývají závažné a rodiče je často ani nepostřehnou nebo je nepovažují za důvod k návštěvě pediatra či zubního lékaře. Vyskytnou-li se však v dutině ústní útvary, které poměrně rychle rostou, popř. se zbarví nebo působí dítěti obtíže, přicházejí rodiče s dítětem k lékaři kvůli obavám ze závažného onemocnění. Naším nejmladším pacientem byl 18 denní novorozenec, odeslaný ošetřujícím pediatrem pro přítomnost dentes prelactei. Na základě klinického vyšetření jsme stanovili diagnózu Bohnovy noduly. Stejnou diagnózu jsme potvrdili v kojeneckém věku i u dalších pacientů. V tomto období jsme poprvé diagnostikovali také erupční cysty, které se objevují v období prořezávání jak dočasného, tak stálého chrupu. U řady onemocnění, která svým průběhem a spontánní regresí sice žádnou terapii nevyžadují, musíme i přesto v diferenciální diagnostice myslet na závažnější patologické stavy. Jako příklad můžeme uvést tříletou pacientku, u které byla odstraněna benigní myofibroblastická proliferace v dutině ústní v oblasti levého dolního druhého dočasného moláru nebo ameloblastický fibroodontom v oblasti horního patra za středními řezáky. I méně závažná diagnóza, jako je zubní kaz v dočasné dentici, může mít nepříjemné komplikace projevující se ve stálém chrupu. U několika našich pacientů došlo na podkladě zánětlivého procesu postihujícího periapikální oblast dočasných molárů k zastavení vývoje až destrukci zárodků stálých zubů a jejich následné ztrátě. Časté jsou i úrazy jak ve stálé, tak i v dočasné dentici s následky ve stálém chrupu. Závěr: Každé období vývoje dítěte je specifické a zubní lékař by měl dbát na pečlivé vyšetření dutiny ústní. I když vyšetření dítěte je často obtížné, nemělo by se odbýt pouhým pohledem a pozváním na kontrolu za dalšího půl roku v představě, že dítě snad už otevře ústa samo. Stomatologickým vyšetřením je nutné zjistit a sledovat stav orálního zdraví, případná onemocnění ošetřit a pomocí metod primární prevence předcházet vzniku patologických stavů a jejich komplikacím.
Anotace anglicky
The aim of study was to describe the most interesting clinical cases treated in Department of Paediatric Denistry in St. Anne´s University Hospital in Brno, Czech republic.
Návaznosti
EF16_013/0001761, projekt VaVNázev: RECETOX RI
MUNI/A/1008/2017, interní kód MUNázev: Etiopatogenetické aspekty, diagnostika a léčba vybraných onemocnění dutiny ústní
Investor: Masarykova univerzita, Etiopatogenetické aspekty, diagnostika a léčba vybraných onemocnění dutiny ústní, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
NV17-30439A, projekt VaVNázev: Moderní biotechnologické a behaviorální přístupy ve výzkumu zubního kazu a strategie jeho prevence
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 12:57