LACKO, David. Metody počítačového testování kognitivního stylu. In Farkaš, Igor; Takáč, Martin; Gergeľ, Peter; Tomko, Matúš. Kognícia a umelý život 2019. 1. vyd. Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave. s. 63-69. ISBN 978-80-223-4720-4. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metody počítačového testování kognitivního stylu
Název anglicky Computer-based testing methods of cognitive style
Autoři LACKO, David (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Bratislava, Kognícia a umelý život 2019, od s. 63-69, 7 s. 2019.
Nakladatel Univerzita Komenského v Bratislave
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00107437
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-223-4720-4
Klíčová slova česky kognitivní styl; analytické a holistické myšlení; metody
Klíčová slova anglicky cognitive style; analytic and holistic thinking; methods
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Vojtěch Juřík, Ph.D., učo 372092. Změněno: 25. 2. 2020 22:24.
Anotace
Příspěvek se zabývá možnostmi počítačového testování kognitivního stylu se specifickým důrazem na dnes nejpoužívanější metody kognitivní a interkulturní psychologie, kam lze zařadit Cognitive Style Analysis test (CSA), Navonův test a Framed-Line test (FLT). Do příspěvku jsou zahrnuty i originální testové úlohy Change-blindness Static (CBS) a Figure and Background (FAB). Příspěvek diskutuje percepční a kognitivní podobnosti a rozdílnosti jednotlivých testů, jejich vztah k dominantní teorii analytického a holistického kognitivního stylu a kriticky hodnotí jejich výhody a nevýhody. Součástí příspěvku je také představení některých vícejazyčně lokalizovaných metod běžících na online SW Hypothesis, jež jsou založeny na výše zmíněných metodách, a srovnání možné (ne)ekvivalence počítačového a klasického administrování percepčních testů měřících kognitivní styl v kontextu interkulturního výzkumu.
Anotace anglicky
The contribution analyzes possibilities of computer-based testing of cognitive styles, specifically the most used methods of cross-cultural and cognitive psychology: Cognitive Style Analysis test (CSA), Navon test and Framed-Line test (FLT). The contribution also contains test stimuli of Change-Blindness Static test (CBS) and Figure and Background test (FAB). Moreover, perceptual and cognitive similarities and differences of each method, their advantages and disadvantages as well as their relations to the theory of analytic and holistic cognitive style are discussed. The part of the contribution is also a brief introduction to the modified versions of the aforementioned methods implemented on SW Hypothesis and comparison of paper-pencil and computer-based testing in the context of cross-cultural research.
Návaznosti
GC19-09265J, projekt VaVNázev: Vliv sociokulturních faktorů a písma na percepci a kognici komplexních zrakových podnětů (Akronym: ISOVIS)
Investor: Grantová agentura ČR, The influence of socio-cultural factors and writing system on perception and cognition of complex visual stimuli
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 14:00