Detailed Information on Publication Record
2019
Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit
HRUBÝ, Petr and Kryštof DERNERBasic information
Original name
Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit
Name (in English)
Farming and food production in medieval mining communities
Authors
HRUBÝ, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Kryštof DERNER (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
Archaeologia historica, Brno, Nakladatelství masarykovy univerzity, 2019, 0231-5823
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
60102 Archaeology
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14210/19:00109816
Organization unit
Faculty of Arts
Keywords (in Czech)
středověká hornická sídliště; produkce potravin; subsistence; archeobotanika; archeozoologie
Keywords in English
medieval mining settlement; food production; subsistence; archaeobotany; archaeozoology
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 26/3/2020 10:46, Mgr. Igor Hlaváč
V originále
Předmětem studie je otázka obživy a vlastní zemědělské produkce středověkých hornických komunit. Informace o chovu dobytka a spotřebě potravin obsahují báňské zákoníky a další právní prameny 13. a 14. století. Cenné poznatky v podobě archeobotanických a archeozoologických dat přinášejí v posledních letech archeologické výzkumy zaniklých hornických osad na přemyslovském území. Při komplexním přístupu si lze přinejmenším položit otázku, zda byl z hlediska spotřeby potravin režim jejich hospodářství zcela pasivní, konzumní, a tedy plně závislý na okolní zemědělské produkční sféře, či zda měl charakter subsistenčního hospodaření. Autoři se pozastaví i nad doloženým zvířectvem v hornických osadách z hlediska produkce potravin vs. účelového chovu tahounů pro práci v dolech, v úpravnách a v dopravě.
In English
This study focuses on the issue of subsistence and farming production in medieval mining com - munities. Information about the breeding of cattle and food consumption can be found in mining codes of law and other legal sources from the 13th and 14th centuries. In recent years, valuable information in the form of archaeobotanical and archaeozoological data has been provided by archaeological research into deserted mining settlements on a territory owned by tbe Premyslid dynasty. With this comprehensive approach, we can ask whether the form of their agriculture was completely passive and consumerist in regard to food consumption, and thus fully dependent on nearby production areas, or whether it had the character of self-subsistent economy. The authors also discuss animals associated with mining settlements from the perspective of food production vs. breeding horses for work in the mines and cleaning shops and for transport.
Links
MUNI/A/0930/2018, interní kód MU |
|