HRUBÝ, Petr and Kryštof DERNER. Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit (Farming and food production in medieval mining communities). Archaeologia historica. Brno: Nakladatelství masarykovy univerzity, 2019, vol. 43, No 1, p. 213-245. ISSN 0231-5823. Available from: https://dx.doi.org/10.5817/AH2018-1-12.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit
Name (in English) Farming and food production in medieval mining communities
Authors HRUBÝ, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Kryštof DERNER (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Archaeologia historica, Brno, Nakladatelství masarykovy univerzity, 2019, 0231-5823.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 60102 Archaeology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW Montánní a sídlištní archeologie středověku. URL
RIV identification code RIV/00216224:14210/19:00109816
Organization unit Faculty of Arts
Doi http://dx.doi.org/10.5817/AH2018-1-12
Keywords (in Czech) středověká hornická sídliště; produkce potravin; subsistence; archeobotanika; archeozoologie
Keywords in English medieval mining settlement; food production; subsistence; archaeobotany; archaeozoology
Tags -, rivok
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Changed: 26/3/2020 10:46.
Abstract
Předmětem studie je otázka obživy a vlastní zemědělské produkce středověkých hornických komunit. Informace o chovu dobytka a spotřebě potravin obsahují báňské zákoníky a další právní prameny 13. a 14. století. Cenné poznatky v podobě archeobotanických a archeozoologických dat přinášejí v posledních letech archeologické výzkumy zaniklých hornických osad na přemyslovském území. Při komplexním přístupu si lze přinejmenším položit otázku, zda byl z hlediska spotřeby potravin režim jejich hospodářství zcela pasivní, konzumní, a tedy plně závislý na okolní zemědělské produkční sféře, či zda měl charakter subsistenčního hospodaření. Autoři se pozastaví i nad doloženým zvířectvem v hornických osadách z hlediska produkce potravin vs. účelového chovu tahounů pro práci v dolech, v úpravnách a v dopravě.
Abstract (in English)
This study focuses on the issue of subsistence and farming production in medieval mining com - munities. Information about the breeding of cattle and food consumption can be found in mining codes of law and other legal sources from the 13th and 14th centuries. In recent years, valuable information in the form of archaeobotanical and archaeozoological data has been provided by archaeological research into deserted mining settlements on a territory owned by tbe Premyslid dynasty. With this comprehensive approach, we can ask whether the form of their agriculture was completely passive and consumerist in regard to food consumption, and thus fully dependent on nearby production areas, or whether it had the character of self-subsistent economy. The authors also discuss animals associated with mining settlements from the perspective of food production vs. breeding horses for work in the mines and cleaning shops and for transport.
Links
MUNI/A/0930/2018, interní kód MUName: Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VIII
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 20/7/2024 09:40