J 2019

Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit

HRUBÝ, Petr and Kryštof DERNER

Basic information

Original name

Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit

Name (in English)

Farming and food production in medieval mining communities

Authors

HRUBÝ, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Kryštof DERNER (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Archaeologia historica, Brno, Nakladatelství masarykovy univerzity, 2019, 0231-5823

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

60102 Archaeology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14210/19:00109816

Organization unit

Faculty of Arts

Keywords (in Czech)

středověká hornická sídliště; produkce potravin; subsistence; archeobotanika; archeozoologie

Keywords in English

medieval mining settlement; food production; subsistence; archaeobotany; archaeozoology

Tags

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 26/3/2020 10:46, Mgr. Igor Hlaváč

Abstract

V originále

Předmětem studie je otázka obživy a vlastní zemědělské produkce středověkých hornických komunit. Informace o chovu dobytka a spotřebě potravin obsahují báňské zákoníky a další právní prameny 13. a 14. století. Cenné poznatky v podobě archeobotanických a archeozoologických dat přinášejí v posledních letech archeologické výzkumy zaniklých hornických osad na přemyslovském území. Při komplexním přístupu si lze přinejmenším položit otázku, zda byl z hlediska spotřeby potravin režim jejich hospodářství zcela pasivní, konzumní, a tedy plně závislý na okolní zemědělské produkční sféře, či zda měl charakter subsistenčního hospodaření. Autoři se pozastaví i nad doloženým zvířectvem v hornických osadách z hlediska produkce potravin vs. účelového chovu tahounů pro práci v dolech, v úpravnách a v dopravě.

In English

This study focuses on the issue of subsistence and farming production in medieval mining com - munities. Information about the breeding of cattle and food consumption can be found in mining codes of law and other legal sources from the 13th and 14th centuries. In recent years, valuable information in the form of archaeobotanical and archaeozoological data has been provided by archaeological research into deserted mining settlements on a territory owned by tbe Premyslid dynasty. With this comprehensive approach, we can ask whether the form of their agriculture was completely passive and consumerist in regard to food consumption, and thus fully dependent on nearby production areas, or whether it had the character of self-subsistent economy. The authors also discuss animals associated with mining settlements from the perspective of food production vs. breeding horses for work in the mines and cleaning shops and for transport.

Links

MUNI/A/0930/2018, interní kód MU
Name: Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VIII
Investor: Masaryk University, Category A