Detailed Information on Publication Record
2019
Zahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosti
DANĚK, Petr, Petr JEHLIČKA and Jan VÁVRABasic information
Original name
Zahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosti
Name (in English)
Food self-provisioning: the discreet charm of quiet sustainability
Authors
DANĚK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Petr JEHLIČKA (203 Czech Republic) and Jan VÁVRA (203 Czech Republic)
Edition
Geografické rozhledy, Nakladatelství České geografické společnosti s.r.o. 2019, 1210-3004
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
50700 5.7 Social and economic geography
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14310/19:00107444
Organization unit
Faculty of Science
Keywords (in Czech)
zahrádkaření; jídlo; sociální teorie; různorodé ekonomiky; postkapitalismus; tichá udržitelnost
Keywords in English
gardening; food self-provisioning; social theory; diverse economies; postcapitalism; quiet sustainability
Tags
Reviewed
Změněno: 30/3/2020 16:26, Mgr. Marie Šípková, DiS.
V originále
Sociální geografie dlouho považovala domácí produkci potravin v zemích Severu za marginální, reziduální nebo doplňkovou k tržní produkci, a proto jí téměř nevěnovala pozornost. V tomto textu tvrdíme, že zahrádkaření je významnou součástí různorodé ekonomiky. Na základě výsledků reprezentativního průzkumu ukazujeme, že domácí produkce ovoce a zeleniny se významně podílí na spotřebě potravin v českých domácnostech. Mimo to sociální sítě, založené na sdílení doma vyrobených potravin, kultivují mezilidské vztahy a posilují důvěru. Zahrádkáři nejsou aktivisté, přesto jejich pravidelná činnost tiše přispívá k environmentální udržitelnosti.
In English
Gardening is an important, if often overlooked, part of diverse economies. Findings from the large-scale representative survey confirm that food self-provisioning makes a significant contribution to the overall consumption of food in Czech households. Gardening also cultivates social relations and quietly contributes to environmental sustainability.
Links
GA19-10694S, research and development project |
|