J 2019

Zahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosti

DANĚK, Petr, Petr JEHLIČKA and Jan VÁVRA

Basic information

Original name

Zahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosti

Name (in English)

Food self-provisioning: the discreet charm of quiet sustainability

Authors

DANĚK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Petr JEHLIČKA (203 Czech Republic) and Jan VÁVRA (203 Czech Republic)

Edition

Geografické rozhledy, Nakladatelství České geografické společnosti s.r.o. 2019, 1210-3004

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

50700 5.7 Social and economic geography

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

RIV identification code

RIV/00216224:14310/19:00107444

Organization unit

Faculty of Science

Keywords (in Czech)

zahrádkaření; jídlo; sociální teorie; různorodé ekonomiky; postkapitalismus; tichá udržitelnost

Keywords in English

gardening; food self-provisioning; social theory; diverse economies; postcapitalism; quiet sustainability

Tags

Reviewed
Změněno: 30/3/2020 16:26, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Abstract

V originále

Sociální geografie dlouho považovala domácí produkci potravin v zemích Severu za marginální, reziduální nebo doplňkovou k tržní produkci, a proto jí téměř nevěnovala pozornost. V tomto textu tvrdíme, že zahrádkaření je významnou součástí různorodé ekonomiky. Na základě výsledků reprezentativního průzkumu ukazujeme, že domácí produkce ovoce a zeleniny se významně podílí na spotřebě potravin v českých domácnostech. Mimo to sociální sítě, založené na sdílení doma vyrobených potravin, kultivují mezilidské vztahy a posilují důvěru. Zahrádkáři nejsou aktivisté, přesto jejich pravidelná činnost tiše přispívá k environmentální udržitelnosti.

In English

Gardening is an important, if often overlooked, part of diverse economies. Findings from the large-scale representative survey confirm that food self-provisioning makes a significant contribution to the overall consumption of food in Czech households. Gardening also cultivates social relations and quietly contributes to environmental sustainability.

Links

GA19-10694S, research and development project
Name: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Czech Science Foundation