DANĚK, Petr, Petr JEHLIČKA and Jan VÁVRA. Zahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosti (Food self-provisioning: the discreet charm of quiet sustainability). Geografické rozhledy. Nakladatelství České geografické společnosti s.r.o., 2019, vol. 28, No 5, p. 38-41. ISSN 1210-3004.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Zahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosti
Name (in English) Food self-provisioning: the discreet charm of quiet sustainability
Authors DANĚK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Petr JEHLIČKA (203 Czech Republic) and Jan VÁVRA (203 Czech Republic).
Edition Geografické rozhledy, Nakladatelství České geografické společnosti s.r.o. 2019, 1210-3004.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 50700 5.7 Social and economic geography
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14310/19:00107444
Organization unit Faculty of Science
Keywords (in Czech) zahrádkaření; jídlo; sociální teorie; různorodé ekonomiky; postkapitalismus; tichá udržitelnost
Keywords in English gardening; food self-provisioning; social theory; diverse economies; postcapitalism; quiet sustainability
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Changed: 30/3/2020 16:26.
Abstract
Sociální geografie dlouho považovala domácí produkci potravin v zemích Severu za marginální, reziduální nebo doplňkovou k tržní produkci, a proto jí téměř nevěnovala pozornost. V tomto textu tvrdíme, že zahrádkaření je významnou součástí různorodé ekonomiky. Na základě výsledků reprezentativního průzkumu ukazujeme, že domácí produkce ovoce a zeleniny se významně podílí na spotřebě potravin v českých domácnostech. Mimo to sociální sítě, založené na sdílení doma vyrobených potravin, kultivují mezilidské vztahy a posilují důvěru. Zahrádkáři nejsou aktivisté, přesto jejich pravidelná činnost tiše přispívá k environmentální udržitelnosti.
Abstract (in English)
Gardening is an important, if often overlooked, part of diverse economies. Findings from the large-scale representative survey confirm that food self-provisioning makes a significant contribution to the overall consumption of food in Czech households. Gardening also cultivates social relations and quietly contributes to environmental sustainability.
Links
GA19-10694S, research and development projectName: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Czech Science Foundation
PrintDisplayed: 28/4/2024 13:08