Informační systém MU
BERÁNEK, Jaroslav. Teorie dělitelnosti v přípravě učitelů 1. stupně základní školy. In 13. didaktická konference s mezinárodní účastí Brno 2019. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Teorie dělitelnosti v přípravě učitelů 1. stupně základní školy
Název česky Teorie dělitelnosti v přípravě učitelů 1. stupně základní školy
Název anglicky The theory of divisibility in teaching future elementary teachers
Autoři BERÁNEK, Jaroslav.
Vydání 13. didaktická konference s mezinárodní účastí Brno 2019, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Dělitelnost; zbytková třída; kongruence;
Klíčová slova anglicky Divisibility; residue class; congruence;
Změnil Změnil: doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc., učo 2311. Změněno: 13. 6. 2019 15:05.
Anotace
Příspěvek vznikl na základě výzkumu zaměřeného na inovaci obsahu a forem výuky matematiky na základních školách. Příspěvek je věnován problematice výuky vybraných partií teorie dělitelnosti ve výuce matematiky pro budoucí učitele 1. stupně ZŠ. Na řadě příkladů je ukázáno, že seznámení studentů uvedeného studijního programu s touto problematikou není zbytečné a že např. pomocí kongruencí a neurčitých rovnic lze řešit mnohé zajímavé problémy. V neposlední řadě je teorie dělitelnosti vhodným námětem pro rozvíjení myšlení studentů, neboť se svou podstatou dotýká učiva na 1. stupni základní školy.
Anotace anglicky
The article was created as the result of the research oriented at the innovation of the content and forms of teaching mathematics at primary schools. The article is devoted to special parts of theory of divisibility used in teaching future elementary teachers. With the help of the set of examples it is shown that introducing of this topic to the students is not useless and, for example, with the help of congruences and diophantine equations it is possible to solve a lot of interesting problems. Finally, the theory of divisibility is a suitable topic for the development of student`s thinking because it`s basically connected with the teaching at elementary stage of the basic school.
Zobrazeno: 30. 4. 2024 20:43