POSPÍŠIL, Ivo and Lenka PAUČOVÁ. Ústav slavistiky. Východiska a perspektivy (Department of Slavonic Studies. Starting Points and Perspectives). 1st ed. Brno: Masarykova univerzita. 115 pp. ISBN 978-80-210-9286-0. 2019.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Ústav slavistiky. Východiska a perspektivy
Name in Czech Ústav slavistiky. Východiska a perspektivy
Name (in English) Department of Slavonic Studies. Starting Points and Perspectives
Authors POSPÍŠIL, Ivo and Lenka PAUČOVÁ.
Edition 1. vyd. Brno, 115 pp. 2019.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Editorship of professional books
Field of Study 60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-9286-0
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Pavel Pilch, Ph.D., učo 216028. Changed: 12/1/2024 20:22.
Abstract
Jubilejní publikace Ústavu slavistiky k 100. výročí založení Masarykovy univerzity představuje přehledný průřez dějinami pracoviště od jeho založení v roce 1995 po současnost včetně stručné analýzy současného stavu a výhledu do budoucnosti. Obsahuje celkem deset příspěvků, jejichž autory jsou členové ústavu. Její součást tvoří také obrazová příloha, která názorně text doplňuje a odkazuje k stěžejním osobnostem působícím na ústavu, stejně jako k významným událostem, které se na ústavu konaly v průběhu posledních let. Úvodní studie vedoucího Ústavu slavistiky Iva Pospíšila pojednává o formování brněnské slavistiky, okolnostech založení ústavu a také o významných slavistech, kteří slavistiku na Masarykově univerzitě formovali, např. Sergij Vilinskij, Frank Wollman, Roman Jakobson, Radoslav Večerka, Roman Mrázek, Danuše Kšicová, Stanislav Žaža, Ivan Dorovský a mnozí jiní. Aktuálnímu směrování Semináře východoslovanských jazyků a literatur se věnuje Aleš Brandner. Více o metodologickém zaměření brněnské literárněvědné rusistiky a ukrajinistiky přináší další studie Iva Pospíšila. Studie Halyny Myronové a Petra Kaliny mapují dějiny a současný stav ukrajinistiky na Masarykově univerzitě. Pavel Krejčí poukázal na důležité místo, jež na Ústavu slavistiky zaujímají balkanistika a jihoslovanské jazyky a literatury. Dějiny a současnost v rámci výzkumu historie, kultury a literatury jihoslovanských národů hodnotí studie Václava Štěpánka. Krátkou historii brněnské slovakistiky shrnuje a na nové směrování brněnské sorabistiky poukazuje opět studie z pera Iva Pospíšila. Dějiny brněnské polonistiky ve své studii podrobně popisuje Roman Madecki. Závěrečná studie Josefa Šaura ve spoluautorství s Ivem Pospíšilem zachycuje zaměření, perspektivy i úskalí oboru filologicko-areálová studia.
Abstract (in English)
The anniversary publication of the Institute of Slavonic Studies, devoted to the centenary of the foundation of Masaryk University, is a synoptic outline of the history of the institute from the time it was established up to the present day and includes a brief analysis of its current state and perspectives for the future. This book, entitled The Institute of Slavonic Studies. Starting Points and Perspectives, contains altogether ten contributions written by members of the institute. It also includes a pictorial supplement which complements the text and refers to the principal personalities working at the institute and to the significant events of recent years.
PrintDisplayed: 28/3/2024 14:42