HURYCH, Emanuel. Duchovní rozměr pohybu v sekularizující se společnosti. Celkový rámec a vybrané pohledy poutníků a běžců. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 183 s. ISBN 978-80-210-9158-0. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Duchovní rozměr pohybu v sekularizující se společnosti. Celkový rámec a vybrané pohledy poutníků a běžců
Název česky Duchovní rozměr pohybu v sekularizující se společnosti. Celkový rámec a vybrané pohledy poutníků a běžců
Název anglicky The Spiritual Dimension of Human Movement in the Secularizing Society. The Global Frame and the Selected Approaches of Pilgrims and Runners
Autoři HURYCH, Emanuel.
Vydání 1. vyd. Brno, 183 s. 2019.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-9158-0
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Roučová, DiS., učo 169540. Změněno: 12. 11. 2021 12:47.
Anotace
Kniha přináší teoretickou studii možností rozvíjení duchovního rozměru pohybu. Vychází z filosofického přístupu k dané problematice. Cílem knihy je zmapovat pole spirituality v oblasti pohybu v kontextu soudobé sekularizující se společnosti. První část je věnována potřebě hledání spirituálních přístupů v současném světě. Ve druhé části je zkoumána spiritualita v širším slova smyslu. Její náboženské i nenáboženské koncepty jsou vztaženy k oblasti pohybových aktivit. Ve třetí části knihy jsou představeny archetypy poutníka, posla a běžce. Ve zkoumání vzájemných vztahů mezi nimi je rozvíjen koncept spirituality v podobě směřování motivovaného dlouhodobými cíli. V závěru knihy je vyjádřeno přesvědčení, že duchovní rozměr pohybu se stane častějším tématem kinantropologických studií.
Anotace anglicky
This book presents a theoretical study of possibilities how to develop the spirituality of movement activities from the philosophical point of view. The main aim of it was to describe the sphere of spirituality of motion in the context of secularizing society. The first part is devoted to the necessity of looking for the spiritual approach in the modern world. The second part examines spirituality in its broadest meaning including applications of its religious and non-religious concepts to the sphere of movement activities. The third part introduces the archetypes of pilgrim, messenger and runner. Their spirituality is related to long-term aiming. The topic of the spirituality of movement activities should become a more frequent topic of the serious studies in kinanthropology.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 14:51