BARBERA, Mary Lynch and Tracy RASMUSSEN. Rozvoj verbálního chování. Jak učit děti s autismem a jinými neurovývojovými poruchami (The Verbal Behavior Approach. How to Teach Children with Autism and Related Disabilities). 1st ed. Brno: Masarykova univerzita. 207 pp. ISBN 978-80-210-9212-9. 2018.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Rozvoj verbálního chování. Jak učit děti s autismem a jinými neurovývojovými poruchami
Name in Czech Rozvoj verbálního chování. Jak učit děti s autismem a jinými neurovývojovými poruchami
Name (in English) The Verbal Behavior Approach. How to Teach Children with Autism and Related Disabilities
Authors BARBERA, Mary Lynch and Tracy RASMUSSEN.
Edition 1. vyd. Brno, 207 pp. 2018.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 50300 5.3 Education
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-9212-9
Keywords (in Czech) verbální chování, aplikovaná behaviorální analýza, rozvoj řeči, rozvoj znakové řeči, autismus, neurovývojové poruchy
Keywords in English verbal behavior, applied behavior anaylsis, language development, sign language development, autism, neurodevelopmental disorders
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 20/6/2019 12:05.
Abstract
Kniha seznamuje rodiče a odborníky s principy ABA a verbálního chování, představuje Metodu rozvoje verbálního chování při výuce dětí s autismem a jinými vývojovými postiženími. Metoda vychází z Aplikované behaviorální analýzy (ABA) založené na Skinnerově analýze verbálního chování. Tento přístup je velmi efektivní u dětí, které mají velmi omezené nebo žádné řečové dovednosti. Mary Lynch Barbera v knize popisuje své vlastní zkušenosti s využitím Metody rozvoje verbálního chování z pohledu certifikované behaviorální analytičky a matky dítěte s autismem. Kniha je podrobným průvodcem, který přináší informace o tom, jak u dětí rozvíjet řeč a komunikační dovednosti. Vysvětluje také, jak učit znakový jazyk nevokální děti. Dále se věnuje možnostem snižování výskytu problémového chování, nácviku používání toalety a dalších sebeobslužných činností, které jsou důležité pro všechny děti.
Abstract (in English)
The book introduces the principles of Applied Behavior Analysis (ABA) and verbal behavior to both professionals as well as parents. The approach is based on B.F. Skinner’s analysis of verbal behavior and works particularly well with children with minimal or no speech abilities. In this book, Dr. Mary Lynch Barbera draws on her own experiences as a Board Certified Behavior Analyst, and also as a parent of a child with autism, to explain VB and how to use it. This step-by-step guide provides an abundance of information about how to help children develop better language and speaking skills, and also explains how to teach non-vocal children to use sign language. It focuses on ways to reduce problem behavior, and there is also useful information on teaching toileting and other important self-help skills, that would benefit any child.
PrintDisplayed: 28/3/2024 16:32