KUBÍČKOVÁ, Helena. Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji (The SlowFood-CE project as a key to sustainable development). Online. In V. Klímová, V. Žítek (Eds.). XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. Brno: Masarykova univerzita, 2019, p. 531-538. ISBN 978-80-210-9268-6. Available from: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-9268-2019-67.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji
Name (in English) The SlowFood-CE project as a key to sustainable development
Authors KUBÍČKOVÁ, Helena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Brno, XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. Sborník příspěvků. p. 531-538, 8 pp. 2019.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 50704 Environmental sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14560/19:00110035
Organization unit Faculty of Economics and Administration
ISBN 978-80-210-9268-6
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-9268-2019-67
UT WoS 000576955800067
Keywords (in Czech) gastronomie; Slow Food CE projekt; kulinářský cestovní ruch; udržitelný rozvoj
Keywords in English gastronomy; Slow Food CE project; gastronomical tourism; food tourism; sustainable development
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Ing. Helena Kubíčková, učo 390854. Changed: 16/11/2020 18:39.
Abstract
Předkládaný příspěvek představuje celosvětové hnutí Slow Food, které mimo jiné vzniklo v reakci na nepříznivé globální změny, a kulinářský cestovní ruch, aktuální trend cestovního ruchu, jako dva možné nástroje implementace myšlenek udržitelného rozvoje. V průniku těchto instrumentů se nachází projekt Slow Food Central Europe. Cílem tohoto příspěvku je tedy zmapovat problémy zainteresovaných projektových stakeholderů, identifikovat jejich řešení pomocí projektu a na základě dosavadních výstupů vyhodnotit potenciál obdobně zaměřených projektů pro udržitelný rozvoj. Pro zpracování byla použita analýza sekundárních dat a jejich interpretace, rozhovory s participujícími osobami, pozorování a osobní zkušenost autorky. Závěrem lze konstatovat, že projekt Slow Food Central Europe opravdu propojuje myšlenky hnutí Slow Food s trendem kulinářského cestovního ruchu s ohledem na udržitelný cestovní ruch. Jeho existenci je tedy možné označit jako příklad dobré praxe v případě udržitelného rozvoje.
Abstract (in English)
Food, which, among other things, was created in response to unfavorable global changes, and culinary tourism, the current tourism trend, as two possible tools for implementing ideas of sustainable development. In the intersection of these instruments stands the Slow Food Central Europe project. The aim of this paper is to map the problems of the involved project stakeholders, identify their solutions through the project and based on existing outputs to evaluate the potential of similarly oriented projects for sustainable development. Secondary data analysis and its interpretation, interviews with participants, observation and personal experience of the author were used for processing. In conclusion, the Slow Food Central Europe project really links the Slow Food ideas with the trend of culinary tourism with regard to sustainable tourism. Its existence can thus be described as an example of good practice in the case of sustainable development.
Links
MUNI/A/1166/2018, interní kód MUName: Udržitelnost destinace pod tlakem globálních trendů v cestovním ruchu (Acronym: UDECR)
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 30/7/2024 02:15