NOVÁKOVÁ, Ester a Ondřej PECHNÍK. X. studentská vědecká konference Katedry českého jazyka a literatury. 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-9002-6. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název X. studentská vědecká konference Katedry českého jazyka a literatury
Název česky X. studentská vědecká konference Katedry českého jazyka a literatury
Název anglicky X. students’ scientific conference of Czech language and literature department
Autoři NOVÁKOVÁ, Ester a Ondřej PECHNÍK.
Vydání 1., elektronické vyd. Brno, 2018.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Editorství tematického sborníku, editorství monotematického čísla odborného časopisu
Obor 60204 General literature studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Čítárna Munispace
ISBN 978-80-210-9002-6
Klíčová slova česky Katedra českého jazyka a literatury; studentská vědecká konference; sborník příspěvků; česká literatura; český jazyk; didaktika
Klíčová slova anglicky Czech language and literature department; students’ scientific conference; collection of contributions; Czech literature; Czech language; didactics
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 16. 7. 2019 10:48.
Anotace
Publikace představuje příspěvky z vědecké konference, které se 15. 3. 2018 účastnili posluchači bakalářského, magisterského i doktorského studia. Jazykovou rovinou a výukou žáků s odlišným mateřským jazykem se zabývají dva příspěvky (Jesika Oulehlová: Internacionalismy řeckého původu a Alena Novotná: Časté chyby žáků s odlišným mateřským jazykem v České školičce v Řecku), jeden příspěvek je věnován problematice komunikace (Miroslav Jindra: Od jeviště k hledišti… /a zpět/. K otázkám komunikace divadelní inscenace s dětským divákem), další jsou zaměřeny na literaturu pro děti a mládež (Jitka Pušová: Obraz reality venkova v literatuře pro děti a mládež mezi lety 1945–1999, Marie Drábková: Překlady sovětské literatury pro děti a mládež v produkci Státního nakladatelství dětské knihy v letech 1949–1959) a na literaturu tvořenou dětmi (Anna Hronová: Nedospělí autoři a jejich zastoupení v české literatuře mezi lety 1989–2015), sborník uzavírají příspěvky orientované na literaturu pro dospělé (Kristýna Klejdusová: Jiráskovo drama Otec – analýza postav a motivů v kontextu obecných trendů českého divadla 90. let 19. století a Ondřej Pechník: Tematizace exotiky v české próze po roce 2000).
Anotace anglicky
The publication presents contributions from a scientific conference, which was attended by bachelor, master and doctoral students on 15 March 2018. Two contributions deal with teaching Czech language as a foreign language (Jesika Oulehlová: Internationalism of Greek Origin and Alena Novotná: Common Mistakes of Pupils with a Different Mother Tongue in the Greek School in Greece), one contribution is devoted to the issue of communication (Miroslav Jindra: From the Stage to Auditorium ... / and back /. On the issues of communication with the theater stage with children's viewer), others are focused on literature for children and youth (Jitka Pušová: The Picture of Rural Reality in the Literature for Children and Youth between 1945-1999, Marie Drábková: Translations of Soviet literature for children and youth in the production of the State Publishing House of Children's Books in 1949-1959) and the literature written by children (Anna Hronová: Juvenile authors and their representation in the Czech literature between 1989-2015). The publication is concluded by papers oriented to literature for adults (Kristýna Klejdusova: Jirasek's drama Father - analysis of characters and motifs in the context of the general trends of the Czech theater of the 1990s and Ondřej Pechník: Thematization of exoticism in Czech prose after 2000).
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 11:45