ČAPEK, Ladislav, Kateřina TĚSNOHLÍDKOVÁ, Karel SLAVÍČEK, Dalibor VŠIANSKÝ a Pavel PRACNÝ. Technologie výroby a archeometrické studium středověké keramiky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 203 s. ISBN 978-80-210-9050-7. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Technologie výroby a archeometrické studium středověké keramiky
Název česky Technologie výroby a archeometrické studium středověké keramiky
Název anglicky Production technology and archaeometric study of medieval ceramics
Autoři ČAPEK, Ladislav, Kateřina TĚSNOHLÍDKOVÁ, Karel SLAVÍČEK, Dalibor VŠIANSKÝ a Pavel PRACNÝ.
Vydání 1. vyd. Brno, 203 s. 2018.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-9050-7
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 16. 7. 2019 13:17.
Anotace
Historická keramika je základním archeologickým pramenem s vysokou vypovídající hodnotou. Publikace představuje komplexní technologický proces výroby středověké keramiky v souladu s konceptem operačního výrobního řetězce (châine opératoire) na základě přímých i nepřímých dokladů výroby a inferencí získaných prostřednictvím makroskopického a mikroskopického studia keramiky samotné nebo pomocí experimentálního výzkumu. Podrobně jsou publikovány technologické znaky na středověké keramice, podle nichž lze usuzovat na způsob výroby (zejména formování, výpal). Publikace může dobře sloužit i jako učebnice seznamující studenty oboru historie, archeologie, keramologie, etnografie a přírodních věd (geologie, mineralogie) s komplexním studiem technologie a archeometrie středověké keramiky.
Anotace anglicky
Historic pottery is a basic archaeological source with high perceptual value. The publication presents a complex technological process for the production of medieval ceramics in accordance with the concept of the operating production chain (châine opératoire) based on direct and indirect production and inference documents obtained through the macroscopic and microscopic study of ceramics itself or by experimental research. Technological features on medieval ceramics are published in detail, according to which a method of production can be considered (especially forming techniques, burning). The publication can well serve as a textbook introducing students of history, archeology, ceramics, ethnography and natural sciences (geology, mineralogy) to a complex study of technology and archeometry of medieval ceramics.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 10:37