NĚMEC, Miroslav and Dagmar MATOULKOVÁ. Základy obecné mikrobiologie (Introduction to General Microbiology). 1. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 256 pp. ISBN 978-80-210-7923-6. 2018.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Základy obecné mikrobiologie
Name (in English) Introduction to General Microbiology
Authors NĚMEC, Miroslav and Dagmar MATOULKOVÁ.
Edition 1. dotisk 1. vyd. Brno, 256 pp. 2018.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Textbook
Field of Study 10606 Microbiology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
ISBN 978-80-210-7923-6
Tags Munipress
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 22/7/2019 10:06.
Abstract
Mikrobiologie je vědní disciplína, která se rozvíjí velice rychle a pro pochopení jejích jevů je nutná dostatečná znalost biochemie, molekulární biologie, imunologie, obecné mikrobiologie, mykologie a virologie. Předložený text je relativně stručný, ale poskytuje dostatečnou sumu informací pro studenty obecné a systematické biologie i biochemie. V textu je popsána struktura buňky bakterií archaeí, kvasinek a mikroskopických vláknitých hub. Další kapitoly jsou věnovány vlivu vnějších podmínek na mikroorganizmy, jejich metabolizmu, přenosu genetické informace a jejich ekologii. Poslední kapitola se zabývá klasifikací vybraných taxonů mikroorganizmů.
Abstract (in English)
Microbiology is an extremely diverse discipline requiring the mastery and integration of data concerning such disciplines as biochemistry, molecular biology, immunology, basic microbiology, mycology, and virology. This book is considerably briefer than that but it contains all information pertinent to students of general or systematic biology and biochemistry. The book describes cell structures of Archaea, yeasts, and microscopic fungi. Next chapters deal with the effect of external conditions on the activity of microorganisms, their metabolism, genetics, and ecology. The last pages of the book focus on the classification of selected taxons of microorganisms.
PrintDisplayed: 29/3/2024 15:14