ČERNÝ, Michal. Knihovna jako edukační prostředí: ke změně paradigmatu (nejen) v akademických knihovnách. ITlib. Informačné technológie a knižnice. Bratislava: Centrum vedecko-technických informácií SR, 2019, roč. 23, č. 2, s. 13-17. ISSN 1336-0779.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Knihovna jako edukační prostředí: ke změně paradigmatu (nejen) v akademických knihovnách
Název anglicky Library as an Educational Environment: to Change Paradigm (not only) in Academic Libraries
Autoři ČERNÝ, Michal.
Vydání ITlib. Informačné technológie a knižnice, Bratislava, Centrum vedecko-technických informácií SR, 2019, 1336-0779.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky knihovna; prostředí; vzdělávací prostředí; pragmatismus; učící knihovník
Klíčová slova anglicky library; environment; educational environment; pragmatism; learning librarian
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D., učo 6795. Změněno: 29. 2. 2020 19:40.
Anotace
Článek se stručně věnuje změně paradigmatu v přístupu ke knihovnictví v akademických knihovnách. Snaží se ukázat, že je třeba nahradit stávající model založený na entitách a interakcích mezi nimi novým pojetím, které do centra svého zájmu postaví prostředí. Tématizuje pak toto uchopení prostředí na poznatcích George Lakoffa a ukazuje, že různá dynamicky se měnící prostředí mají vliv na odlišnou strukturaci poznatků. Knihovnu pak vnímá jako místo, které má o efektivní strukturaci poznatků (studentů i akademiků) vhodným způsobem pečovat.
Anotace anglicky
This paper briefly introduces a paradigm shift in the approach to librarianship in academic libraries. It seeks to show that it is necessary to replace the existing entity-based model and the interactions between them with a new concept that places the environment at the center of their interest. Then grip theme of this environment on Georg Lakoff and evidence shows that various dynamically changing environment will affect different structuring of knowledge. The library then perceived as a place that has an efficient structuring of knowledge (students and academics) adequately care.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 23:17