PEKAŘ, Matej, Anna PEKAŘOVÁ, Tereza CHOVANCOVÁ a Pavol HOLÉCZY. Sarkopenická obezita - aktuální přehled problematiky. Vnitřní lékařství. Vnitř Lék 2019; 66(1): 39–43: Solen, roč. 66, č. 1, s. 39-43. ISSN 0042-773X. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sarkopenická obezita - aktuální přehled problematiky
Název česky Sarkopenická obezita - aktuální přehled problematiky
Název anglicky Sarcopenic obesity - current view
Autoři PEKAŘ, Matej (703 Slovensko, garant, domácí), Anna PEKAŘOVÁ (203 Česká republika, domácí), Tereza CHOVANCOVÁ (203 Česká republika) a Pavol HOLÉCZY (203 Česká republika).
Vydání Vnitřní lékařství, Vnitř Lék 2019; 66(1): 39–43, Solen, 2020, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30105 Physiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00115065
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky hnědá tuková tkáň; obezita; patofyziologie; sarkopenie; sarkopenická obezita
Klíčová slova anglicky brown adipose tissue; obesity; pathophysiology; sarcopenia; sarcopenic obesity
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 8. 3. 2021 14:08.
Anotace
Abstrakt Obezita je závažným onemocněním s mezioborovým medicínským přesahem a významnými socioekonomickými dopady na život pacientů a společnosti. Proto se nyní věnuje velká pozornost objasnění patofyziologických mechanizmů podílejících se na vzniku tohoto onemocnění, možnosti jejich ovlivnění a následně i léčby již vzniklého stavu a navazujících komplikací. Sarkopenická obezita je typem obezity, při které dochází k infiltraci svalstva tukovou tkání, která nahrazuje jeho objem a zapříčiňuje ztrátu jeho síly. Klíčovým patofyziologickým mechanismem v etiologii tohoto problému je zánětlivá aktivita zmnožené tukové tkáně. K posouzení množství svalové hmoty v těle se používá denzitometrie, k posouzení morfologie počítačová tomografie nebo magnetická rezonance. Sarkopenická obezita zvyšuje zdravotní rizika, hlavně kardiovaskulární komplikace, zhoršuje inzulinovou rezistenci, je rizikový prediktivní faktor pro vznik kardiovaskulárních nemocí u pacientů s Diabetes Mellitus II. typu, je ve vztahu se zvýšeným výskytem pooperačních komplikací, zhoršuje kognitivní funkce, oslabuje hojení akutních i chronických nemocí a snižuje fyzickou výkonnost. V léčbě sarkopenické obezity se ukazuje nejúčinnějším kombinované aerobní a silové cvičení. Termogeneze v hnědé tukové tkáni se zdá být nadějnou v boji proti obezitě, není ale známo, zda farmakologicky vyvolána nemůže zároveň navyšovat i riziko vzniku sarkopenie. Cílem této práce je přinést aktuální pohled na danou problematiku a nastínit možnosti dalšího výzkumu.
Anotace anglicky
Abstract Obesity is a serious disease with interdisciplinary medical overlap and important socio-economic implications for patients and society. Therefore, a great deal of attention is paid to the clarification of the exact pathophysiological mechanisms involved in the disease, the possibility of their influence and, consequently, the treatment of the already existing conditions and related complications. Sarcopenic obesity is a type of obesity that is caused by fat infiltration of muscle tissue, that replaces its volume and causes its strength loss. A key pathophysiological mechanism in the aetiology of this problem is the inflammatory activity of the excessive fat tissue. To assess the amount of muscle mass in the body, densitometry is used. Computer tomography or magnetic resonance is used to assess its morphology. Sarcopenic obesity increases health risks, mainly cardiovascular complications, increases insulin resistance, is a predictive risk factor for the development of cardiovascular disease in patients with Diabetes Mellitus type II, increases incidence of postoperative complications, impairs cognitive function, weakens healing of acute and chronic diseases, reduces physical performance. The combination of aerobic and power exercises appears to be the most efficient in the treatment of sarcopenic obesity. Thermogenesis in brown adipose tissue appears to be promising in fighting obesity, however it is unknown whether pharmacologically induced thermogenesis can increase the risk of sarcopenia at the same time. The aim of this work is to provide an up-to-date overview of the problem and to outline the possibilities of further research.
Návaznosti
MUNI/A/1307/2019, interní kód MUNázev: Kardiovaskulární systém od A do Z (Akronym: KAVASAZ)
Investor: Masarykova univerzita, Kardiovaskulární systém od A do Z, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 05:35