HOŘÍNKOVÁ, Jana, Elis BARTEČKŮ a Lucie KALIŠOVÁ. Elektrokonvulzivní terapie v léčbě dětských a adolescentních pacientů. Česká a slovenská psychiatrie. Galén, roč. 115, č. 3, s. 126-131. ISSN 1212-0383. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Elektrokonvulzivní terapie v léčbě dětských a adolescentních pacientů
Název anglicky ELECTROCONVULSIVE THERAPY IN THE TREATMENT OF CHILD AND ADOLESCENT PATIENTS
Autoři HOŘÍNKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Elis BARTEČKŮ (203 Česká republika, domácí) a Lucie KALIŠOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Galén, 2019, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30215 Psychiatry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00110255
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky adolescentní psychiatrie; dětská psychiatrie; elektrokonvulzivní terapie
Klíčová slova anglicky adolescent psychiatry; child psychiatry; electroconvulsive therapy
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 1. 4. 2020 14:33.
Anotace
Elektrokonvulzivní terapie (EKT) je účinná a bezpečná léčebná metoda používaná v terapii závažných duševních poruch. Její využití v dětské a adolescentní psychiatrii je minimální, obvykle se jedná o velmi závažné farmakorezistentní stavy. EKT u dětí a adolescentů je indikována a účinná zejména v léčbě afektivních poruch a katatonních stavů, v menší míře schizofrenie. Novější publikace rovněž zmiňují možnost léčby katatonie či sebepoškozujícího chování spojeného s autismem. V dostupné literatuře nejsou zmiňovány absolutní kontraindikace k užití EKT u dětí či adolescentů. Příprava a metodika EKT je obdobná jako u dospělých pacientů. Unilaterální umístění elektrod je uváděno jako metoda první volby v některých doporučeních. Nicméně ve většině dostupných studií zahrnujících adolescentní pacienty je využívána krátkopulsová stimulace s bilaterálním umístěním elektrod. Nežádoucí účinky jsou obvykle méně závažné a přechodné. Jedná se především o nežádoucí účinky spojené s celkovou anestezií, dále pak poruchy paměti, prolongované či vzácné tardivní epileptiformní paroxysmy. V dostupných studiích nebylo zjištěno dlouhotrvající kognitivní narušení po aplikaci EKT. Úmrtí v přímé souvislosti s EKT v této populaci zatím nebylo popsáno. Z dostupných informací plyne, že je potřebný další systematický výzkum s cílem potvrdit bezpečnost a účinnost EKT u dětí a adolescentů, stejně jako adekvátní vzdělávání lékařů a dalších zdravotnických profesionálů.
Anotace anglicky
Electroconvulsive therapy (ECT) is an effective and safe therapeutic method used in therapy of severe psychiatric disorders. However, its use in child and adolescent psychiatry is scarce, usually in severe, pharmacoresistant cases. ECT in this population is indicated especially in affective disorders and catatonia, to a lesser extent in schizophrenia. Recent literature also describes the possibility of ECT in autistic patients with catatonia or severe self-harming behaviour. There is no notion about absolute contraindications of ECT in child and adolescent patients in the available literature. The preparation and methodology of ECT are similar as in adult patients. Unilateral stimulation is reported as the first-line method in some recommendations. On the other side, in most available studies, bitemporal electrode placement with brief-pulse stimulation was used. Adverse effects are usually mild and transient. They are often connected to general anaesthesia. Others include memory impairment, prolonged or rare tardive epileptiform paroxysms. Available studies did not report about longterm cognitive impairment after the ECT. The death as a result of ECT was not described. Further specific and systematic research is needed to confirm the safety and efficacy of ECT in child and adolescent patients as well as an adequate education of both physicians and nurses.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 13:14