STODOLA, Jiří. Information. Studies in information science and ethics with regard to users with visual impairment. 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. 122 pp. ISBN 978-80-210-9211-2. doi:10.5817/CZ.MUNI.M210-9211-2019. 2019.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Information. Studies in information science and ethics with regard to users with visual impairment
Name in Czech Informace. Studie z informační vědy a etiky se zřetelem k uživatelům se zrakovým postižením
Authors STODOLA, Jiří.
Edition 1., elektronické vyd. Brno, 122 pp. 2019.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Type of outcome Book on a specialized topic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
WWW Munishop Flexibooks
ISBN 978-80-210-9211-2
Doi 10.5817/CZ.MUNI.M210-9211-2019
Tags Munipress
Bibliography 183 records
Changed by Changed by: PhDr. Lea Novotná, učo 110512. Changed: 20/3/2020 20:04.
Abstract
The publication is comprised of seven studies. Each study forms a closed system presenting arguments in support of particular conclusions, and it is therefore possible to read individual studies separately. Together, however, the studies form a unified whole that represents a certain concept of information science. All the arguments for this concept draw on a specific understanding of the key concept of information science – the concept of information that is confronted with several related concepts, with a certain methodological approach and various problematic issues. By reading the publication, we get answers to specific questions that are dealt with in individual studies, but also to questions that go beyond the narrow framework of individual studies and gain their significance only when we think of the publication as a whole. We can say that the publication presents a relatively comprehensive exposition of very general issues of philosophy and information science related to the phenomenon of information.
Abstract (in Czech)
Práce se skládá ze sedmi studií. Každá studie tvoří uzavřený systém, ve kterém je argumentováno pro určité závěry, a je proto možné číst každou studii zvlášť. Dohromady však studie tvoří jednotný celek, který představuje jistou koncepci informační vědy. Veškerá argumentace pro toto pojetí je vystavěna na specifickém chápání stěžejního pojmu informační vědy, pojmu informace, který je konfrontován s několika pojmy příbuznými, s určitým metodologickým přístupem a různými problematickými otázkami. Četbou práce získáváme odpovědi na konkrétní otázky, které jsou řešeny v rámci jednotlivých studií, ale také na otázky, které úzký rámec jednotlivých studií přesahují a získávají svůj význam teprve ve chvíli, kdy promýšlíme práci jako celek. Můžeme říci, že práce představuje poměrně komplexní obraz velmi obecných filosoficko-informačněvědních otázek spojených s fenoménem informace.
PrintDisplayed: 28/3/2024 13:34