HAVEL, Jiří a Petr NAJVAR. Uchazeči o studium učitelství pro mateřské školy a 1. stupeň základní školy: průběžné výsledky. In Pedagogický výzkum, školní praxe a výzvy demokracie. ISBN 978-80-7494-475-8. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Uchazeči o studium učitelství pro mateřské školy a 1. stupeň základní školy: průběžné výsledky
Název anglicky Prospective students of preprimary and primary school teacher education: continuos findigs
Autoři HAVEL, Jiří a Petr NAJVAR.
Vydání Pedagogický výzkum, školní praxe a výzvy demokracie, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7494-475-8
Klíčová slova česky Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, pregraduální vzdělávání, profesní příprava, učitel na 1. stupni ZŠ
Klíčová slova anglicky Primary teaching, graduate education, teacher education, primary school teachers
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jiří Havel, Ph.D., učo 2478. Změněno: 16. 9. 2019 17:53.
Anotace
Cílem příspěvku je najít odpověď na otázku, jací jsou uchazeči o studium v programu učitelství 1. stupně základní školy na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Specificky jsou analyzována data vztahující se k jejich osobní historii, k jejich aspiraci z hlediska studia a budoucího povolání a také jejich prekoncepty vztahující se k profesi učitelství (k edukačním procesům, aktérům či podmínkám). Realizovaný výzkum spadá do proudu výzkumu profesionalismu, profesního vzdělávání a profesního rozvoje. Specificky je jeho předmětem fáze získávání (atrahování) zájemců o studium učitelství 1. stupně základní školy a zjišťování jejich charakteristik, včetně diagnostiky studijních a profesních předpokladů pro studium učitelství 1. stupně základní školy. Studie zastihuje příslušníky profese v rané fázi profesního rozvoje, v situaci proměny či přechodu od role žáka (a žákovského vidění a pojetí edukace) k roli (a perspektivě) učitele.
Anotace anglicky
The presentation will report the findings of a research study focused on the prospective students of primary school teaching at the Faculty of Education, Masaryk University. The aim of the study was to find out what they are like, what their academic and professional dispositions are for the teaching profession and what their preconceptions are about the actors, processes and environment in school education at the beginning of their graduate teacher education. The general framework of the study is the concept of professionalism, professional education, professional development and attracting prospective teachers to the profession. A questionnaire survey was carried out between teacher students in their first semester which included closed as well as open questions concerning their histories and (pre)conceptions of educational phenomena. Additional interviews were also carried out to help interpret the quantitative findings.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 15:54