KŘIVSKÁ, Anna, Danuše LEFNEROVÁ a Ondřej ZVĚŘINA. Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2). Výživa a potraviny. Výživaservis s.r.o., 2019, roč. 2019, č. 4, s. 90-94. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2)
Název česky Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2)
Název anglicky Dried fruits and their safety (part 2)
Autoři KŘIVSKÁ, Anna (203 Česká republika, domácí), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Ondřej ZVĚŘINA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Výživaservis s.r.o. 2019, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00110731
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky sušené ovoce
Klíčová slova anglicky dried fruits
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 5. 5. 2020 09:26.
Anotace
Z hlediska rizik mikrobiologické kontaminace a kontaminace těžkými kovy olovem a kadmiem bylo hodnoceno třicet vzorků sušeného ovoce. Deset druhů ovoce bylo testováno vždy ve třech variantách. Jednalo se o sušené ovoce z konvenční i ekologické produkce, a také o sublimačně sušené ovoce. U všech testovaných vzorků byla prokázána mikrobiální kontaminace s pozitivními nálezy celkového počtu aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů. U některých vzorků byla prokázána kontaminace plísněmi, kvasinkami, presumptivními bakteriemi druhů Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis. V žádném vzorku nebyly detekovány koliformní bakterie. Ve vzorcích sušeného ovoce se množství olova a kadmia pohybovalo pod mezí detekce nebo bylo velmi nízké. U žádného vzorku nebyl překročen legislativně stanovený maximální limit pro obsah olova a kadmia v ovoci.
Anotace anglicky
Thirty samples of dried fruit were described from the point of view of the risks of microbiological, lead and cadmium contamination. Ten types of fruit were tested in three variants. There were dried fruits from conventional and organic production, including lyophilized fruits. Positive fi ndings of the total count of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms showed microbial contamination in all tested samples. In addition, contamination of some samples with microscopic fungi, yeasts, presumptive bacteria of the species Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis has been proven. Coliform bacteria were not detected in any sample. In samples of dried fruit, quantities of lead and cadmium were below the limit of detection or very low. The maximum legal limit for the lead and cadmium contents in fruit was not exceeded in any sample.
Návaznosti
MUNI/A/1278/2018, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 17:37