Detailed Information on Publication Record
2019
Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2)
KŘIVSKÁ, Anna, Danuše LEFNEROVÁ and Ondřej ZVĚŘINABasic information
Original name
Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2)
Name in Czech
Sušené ovoce a jeho bezpečnost (část 2)
Name (in English)
Dried fruits and their safety (part 2)
Authors
KŘIVSKÁ, Anna (203 Czech Republic, belonging to the institution), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Ondřej ZVĚŘINA (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
Výživa a potraviny, Výživaservis s.r.o. 2019, 1211-846X
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30308 Nutrition, Dietetics
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14110/19:00110731
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords (in Czech)
sušené ovoce
Keywords in English
dried fruits
Tags
Tags
Reviewed
Změněno: 5/5/2020 09:26, Mgr. Tereza Miškechová
V originále
Z hlediska rizik mikrobiologické kontaminace a kontaminace těžkými kovy olovem a kadmiem bylo hodnoceno třicet vzorků sušeného ovoce. Deset druhů ovoce bylo testováno vždy ve třech variantách. Jednalo se o sušené ovoce z konvenční i ekologické produkce, a také o sublimačně sušené ovoce. U všech testovaných vzorků byla prokázána mikrobiální kontaminace s pozitivními nálezy celkového počtu aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů. U některých vzorků byla prokázána kontaminace plísněmi, kvasinkami, presumptivními bakteriemi druhů Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis. V žádném vzorku nebyly detekovány koliformní bakterie. Ve vzorcích sušeného ovoce se množství olova a kadmia pohybovalo pod mezí detekce nebo bylo velmi nízké. U žádného vzorku nebyl překročen legislativně stanovený maximální limit pro obsah olova a kadmia v ovoci.
In English
Thirty samples of dried fruit were described from the point of view of the risks of microbiological, lead and cadmium contamination. Ten types of fruit were tested in three variants. There were dried fruits from conventional and organic production, including lyophilized fruits. Positive fi ndings of the total count of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms showed microbial contamination in all tested samples. In addition, contamination of some samples with microscopic fungi, yeasts, presumptive bacteria of the species Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis has been proven. Coliform bacteria were not detected in any sample. In samples of dried fruit, quantities of lead and cadmium were below the limit of detection or very low. The maximum legal limit for the lead and cadmium contents in fruit was not exceeded in any sample.
Links
MUNI/A/1278/2018, interní kód MU |
|