BRAŽINA, Radislav a Soňa SKULOVÁ. Neurčité právní pojmy, správní uvážení a jejich přezkum. In Bratislavské rozpravy o správnom práve. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Neurčité právní pojmy, správní uvážení a jejich přezkum
Autoři BRAŽINA, Radislav a Soňa SKULOVÁ.
Vydání Bratislavské rozpravy o správnom práve, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky soudní přezkum, správní uvážení, neurčité právní pojmy, rozsah přezkumu
Změnil Změnil: JUDr. Radislav Bražina, Ph.D., učo 348319. Změněno: 11. 10. 2019 14:41.
Anotace
Budeme-li vycházet z definic uvedených v Právnickém slovníku, je více než zřejmé, že zkoumané fenomény (neurčité právní pojmy a správní uvážení ) jsou si poměrně blízké a přitom se současně od sebe značně odlišují. Oba uvedené instituty přitom slouží tomu, aby veřejná správa mohla (víceméně) pružně reagovat na jednotlivé životní situace, a také přicházet s řešeními, která budou vhodná pro daný konkrétní případ. Nicméně samotná skutečnost, že oba fenomény mají obecně sloužit obdobnému cíli, tedy zákonnému a správnému naplňování příslušných úkolů veřejné správy při současném respektování práv a zájmů dotčených osob, ještě neznamená, že by se mohly libovolně zaměňovat a že by je nebylo potřebné od sebe odlišovat. Skutečnost, zda se má v konkrétním případě jednat o výklad neurčitého právního pojmu či užití správního uvážení, má totiž zásadní význam z hlediska posouzení toho, co „vše může správní orgán učinit“, resp. je povinen to učinit, a resp. také jakým způsobem a v jaké intenzitě. Zásadnějším se potom jeví toto rozlišení pro budoucí soudní přezkum, kde, dle platné české úpravy správního soudnictví na jednu stranu výklad neurčitých právních pojmů (navzdory tomu, že se může jednat o odbornou otázku) zcela podléhá soudnímu přezkumu, oproti správnímu uvážení, jež je podrobeno soudní kognici v omezeném rozsahu. Otázce základů, důvodů a souvislostí rozdílného přístupu k přezkumu užití neurčitých právních pojmů a správního uvážení, a to zejména ve specifické oblasti rozhodování o správním vyhoštění se věnuje tento příspěvek.
Návaznosti
MUNI/A/1337/2018, interní kód MUNázev: Správní vyhoštění s důrazem na správní uvážení a neurčité právní pojmy (Akronym: SVSDNSUANPP)
Investor: Masarykova univerzita, Správní vyhoštění s důrazem na správní uvážení a neurčité právní pojmy, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 17. 4. 2024 00:09