PODĚBRADSKÁ, Radana, Katarína BANIARIOVÁ, Oliver PEKNÍK, Tomáš VESPALEC a Miroslav JANURA. Využití chůze jako pohybové intervence v praxi. Rehabilitácia. Bratislava: LIEČREH, 2019, roč. 56, č. 3, s. 222-229. ISSN 0375-0922.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití chůze jako pohybové intervence v praxi
Název česky Využití chůze jako pohybové intervence v praxi
Název anglicky The use of walking as a physical intervention in practice
Autoři PODĚBRADSKÁ, Radana (203 Česká republika, garant, domácí), Katarína BANIARIOVÁ (703 Slovensko, domácí), Oliver PEKNÍK (703 Slovensko, domácí), Tomáš VESPALEC (203 Česká republika, domácí) a Miroslav JANURA (203 Česká republika).
Vydání Rehabilitácia, Bratislava, LIEČREH, 2019, 0375-0922.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14510/19:00110933
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky habituální pohybové aktivity; akcelerometr; krokoměr
Klíčová slova anglicky habitual physical activity; pedometer
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Roučová, DiS., učo 169540. Změněno: 5. 5. 2020 16:03.
Anotace
Východisko: Chůze patří k základním pohybovým aktivitám (PA), je lehce realizovatelná, dostupná a finančně nenáročná. Je vhodná z hlediska možnosti snadného určení objemu vykonané PA. Jednoduché doporučení ke zvýšení objemu PA naráží na limity jak v pohybovém systému, ve smyslu bolesti nebo pohybových omezení, tak v oblasti psychiky, kde je možné sledovat problém s vlastním zahájením pohybové aktivity. Výzkumná studie je pilotním výstupem pro určení možností a limitů zvýšení PA hodnocené s využitím akcelerometrů a krokoměrů. Soubor: Výzkumný soubor tvořilo 13 dospělých dobrovolníků (7 mužů a 6 žen), ve věku 36,5 ± 15,6 let, s nízkou úrovní habituálních PA (HPA). Metody: U probandů byla dva týdny monitorována HPA pomocí akcelerometrů, poté měli čtyři týdny dodržet doporučení 10000 kroků/den s kontrolou prostřednictvím krokoměrů, následující dva týdny byly opět měřena HPA akcelerometry. Výsledky: Po měsíční pohybové intervenci prostřednictvím chůze vzrostl průměrný objem HPA u probandů o 1409 kroků za den (p = 0,03). Závěry: Cílená intervence zahrnující doporučení pro zvýšení počtu kroků může vést ke zvýšení objemu této PA, která je obecně považována za jeden z ukazatelů HPA.
Anotace anglicky
Basis: Walk belongs to basic motion activities (MA), it is easily performed, available and cheap. It is suitable from the possibility of easy quantification of performed MA. Simple recommendation to increase MA hits the limits both in motion system, considering pain and motion restrictions and also in psychic area, where one can study problem with initialisation of activity itself. This research study is a pilot output to determine the possibilities and limits of increasing of MA, measured via accelerometers and pedometers.
Návaznosti
MUNI/51/01/2018, interní kód MUNázev: Využití ukazatelů Spektrální analýzy variability srdeční frekvence jako pomocného faktoru k hodnocení efektivity pohybové intervence
Investor: Masarykova univerzita, Využití ukazatelů Spektrální analýzy variability srdeční frekvence jako pomocného faktoru k hodnocení efektivity pohybové intervence
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 06:38