HROMČÍK, Filip. Residuální parodontální defekty: chirurgická i nechirurgická řešení po hygienické fázi. In Pražské dentální dny 2019. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Residuální parodontální defekty: chirurgická i nechirurgická řešení po hygienické fázi
Autoři HROMČÍK, Filip.
Vydání Pražské dentální dny 2019, 2019.
Další údaje
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky parodontitis iniciální fáze residuální defekty
Štítky parodontitis iniciální fáze residuální defekty
Změnil Změnil: MDDr. Filip Hromčík, Ph.D., učo 375826. Změněno: 21. 10. 2019 20:14.
Anotace
Úvod: Parodontální kapsy hlubší než 5 mm, které přetrvávají po iniciální (hygienické) fázi, představují riziko pro postižený zub i pro celou dentici. Jejich eliminace opakovaným scalingem je sice možná, zřídka však přináší lepší výsledek než chirurgické metody. Kdy je léčba residuálního defektu nutná a jak vybrat vhodný postup? Cíl: Cílem přednášky je zpřehlednit různé možnosti léčby residuálních parodontálních defektů. Vlastní sdělení: Iniciální fáze parodontální léčby vede k uzavření, redukci nebo eliminaci cca 80 % kapes. K léčbě residuálních defektů (≥ 5 mm) lze využít konzervativní (re-scaling) nebo chirurgický přístup (otevřená kyretáž, resektivní laloky, regenerační laloky, zákroky na furkacích, GTR). Hodnotíme očekávaný přínos pro zub, pro pacienta, ekonomickou zátěž i mikrobiologický dopad. Úspěch ovlivňují faktory vztažené jak k defektu, tak i k pacientovi a ošetřujícímu lékaři. Závěr: Kdy je racionální opakovat scaling a kdy je nutné řešit defekt chirurgicky?
Návaznosti
MUNI/A/1008/2017, interní kód MUNázev: Etiopatogenetické aspekty, diagnostika a léčba vybraných onemocnění dutiny ústní
Investor: Masarykova univerzita, Etiopatogenetické aspekty, diagnostika a léčba vybraných onemocnění dutiny ústní, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 02:53