GEIGER, Peter, Tomáš KNOZ, Eliška FUČÍKOVÁ, Ondřej HORÁK, Catherine HOREL, Johann KRÄFTNER, Thomas WINKELBAUER a Jan ŽUPANIČ. Czech-Liechtenstein Relations Past and Present. A Summary Report by the Czech-Liechtenstein Commission of Historians. Vaduz: HVFL. 252 s. ISBN 978-3-906393-90-2. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Czech-Liechtenstein Relations Past and Present. A Summary Report by the Czech-Liechtenstein Commission of Historians
Název česky Česko-lichtenštejnské vztahy v dějinách a v současnosti. Souhrnná zpráva Česko-lichtenštejnské komise historiků
Autoři GEIGER, Peter (438 Lichtenštejnsko), Tomáš KNOZ (203 Česká republika, garant, domácí), Eliška FUČÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ondřej HORÁK (203 Česká republika, domácí), Catherine HOREL (250 Francie), Johann KRÄFTNER (40 Rakousko), Thomas WINKELBAUER (40 Rakousko) a Jan ŽUPANIČ (203 Česká republika).
Vydání Vaduz, 252 s. 2020.
Nakladatel HVFL
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60101 History
Stát vydavatele Lichtenštejnsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Web nakladatele Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00115118
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-3-906393-90-2
Klíčová slova česky Lichtenštejnsko; Česká republika; vztahy; diplomacie; dějiny
Klíčová slova anglicky Liechtenstein; Czech republic; Diplomaty; Relations; History
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 16. 4. 2021 07:35.
Anotace
The establishment of diplomatic relations between the Czech Republic and the Principality of Liechtenstein in 2009 removed the remaining obstacles to a debate on the common Czech-Liechtenstein history and paved the way for a thorough, joint and collective historical research. The Czech-Liechtenstein Historians Commission was set up to provide a platform for an expert debate on the aspects of the relationship between the Czech Republic and the Principality of Liechtenstein/ Princely House of Liechtenstein that, in the general view, have yet to be addressed or examined properly. The aim was to bring together selected researchers representing both sides and to give them an opportunity to compare their approaches, methodologies, research traditions, and their experience of working in different archival contexts. This enabled a deep debate on the historical phenomena shaping this fruitful and united as well as dramatic and divisive relationship, their development and causes. The Commission presents in a publication the results of the research done between 2009 and 2013, in the hope that they will contribute to mutual understanding and help develop the relations in areas other than historical research.
Anotace česky
Česko-lichtenštejnská komise historiků po třech letech vydává odbornou monografii, jež zároveň shrnuje dosavadních česko-lichtenštejnských vztahů, resp. formuluje zásadní témata a souvislosti určující dlouhou historii rodu Lichtenštejnů v českých zemích. Přehled dějin Lichtenštejnského knížecího domu (kapitola II) provází čtenáře dějinami rodu od středověkých počátků až k současnosti, sleduje kontinuity i dějinné zvraty, k nimž došlo především v 17. a potom ve 20. století. V kapitole nazvané Hlavní témata problematiky (kapitola III) jsou jakožto „místa paměti“ sledovány historické obrazy a stereotypy, které oboustranně propojují Lichtenštejny s českými zeměmi až do dnešních dnů. V další subkapitole je předmětem zájmu umění a jeho působení v dějinách Lichtenštejnského knížecího domu jakožto prostředku rodové reprezentace. Významnými a až do současnosti aktuálními tématy jsou reakce rodu na vznik Československé republiky, na zahájení pozemkové reformy po roce 1920, dále chování Lichtenštejnů před a během druhé světové války a v době poválečných konfiskací.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 18:35